Slušaj vest

Naime, čak i oni zubi koji su nekada bili zaista lepi prirodno beli, sa godinama požute, potamne ili se na njima razvijaju mrlje. To je delimično zbog trošenja gleđi, a delimično zato što dim cigaeta i neke namirnice mogu da ih oboje. 

Meni za izbeljivanje

Verovatno je svako bar jednom u životu probao pastu za zube, gel, tečnost za ispiranje usta, navlake za zube ili neki drugi proizvod za izbeljivanje zuba „uradi sam“. Mnogi, koji to mogu sebi da priušte, podvrgavaju se tretmanima izbeljivanja kod stomatologa.

Međutim, malo ko zna da se prvi korak ka blistavom osmehu pravi za stolom, izborom namirnica koje deluju kao prirodna sredstva za izbeljivanje. Evo koje su to namirnice i zašto bi trebalo češće da ih uključite u ishranu.

Brokoli i karfiol

Brokoli i karfiol, kada se jedu sirovi, u salatama, njihova hrapava površina pomaže u čišćenju zuba i desni. Što duže ih žvaćete, proizvodi se više pljuvačke, što pojačava efekat beljenja.

brokoli-profimedia0643358970.jpg
Foto: Profimedia

Jagode

Prirodna kiselina pomaže u razgradnji mrlja na površini gleđi. Da biste pojačali efekat beljenja, možete pomešati pire od jagoda sa malo sode bikarbone i trljati dobijenu smesu četkicom za zube oko minut. Zatim isprati mlakom vodom.

Sir i jogurt

Stimulišući proizvodnju pljuvačke, mlečni proizvodi imaju efekat beljenja sličan onom kod brokolija. Pored toga, mlečna kiselina pomaže u razgradnji površinskih mrlja na gleđi.

Semenke i sušeno voće

Zahvaljujući svojoj abrazivnoj konzistenciji, deluju kao prirodni eksfolijants za zube, uklanjajući plak i mrlje.

shutterstock-572083087.jpg
Enzim bromelain prisutan u ananasu pomaže u uništavanju proteina koji, kada se talože na gleđi, čine zube žućkastim Foto: Shutterstock

Ananas

Pored smanjenja upale, enzim bromelain prisutan u ananasu pomaže u uništavanju proteina koji, kada se talože na gleđi, čine zube žućkastim.

Crni luk

Jedinjenja sumpora sprečavaju stvaranje plaka na zubima, ali i između njih. Caka je u tome da ga jedete sirovog.

Celer i šargarepa

Visok sadržaj vode u celeru i šargarepi jača desni i pomaže u uklanjanju ostataka hrane, dok hrskava tekstura deluje kao prirodni eksfolijants.

Jabuke

Neutrališući bakterije koje uzrokuju plak i loš zadah,jabuke jačaju desni i uklanjaju mrlje.

Hrana koju bi trebalo izbegavati

Naravno, postoje namirnice koje rade potpuno suprotno od onoga što želite, kao što su čaj i kafa, crno vino, gazirana pića, tamni voćni sokovi, kupine i maline, balzamiko sirće i tamni sosovi poput soja sosa ili paradajz sosa. Zato ih nemojte konzumirati svaki dan, a kada ih konzumirate, odmah nakon toga operite zube.

 Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs