Slušaj vest

U nastavku su napici koji čuvaju i poboljšavaju zdravlje creva, jer sadrže probiotike, vlakna ili protivupalna svojstva.

Kefir

- Kefir je fermentisani mlečni napitak koji nastaje dvostrukom fermentacijom: mlečnom fermentacijom (razlaganjem laktoze) i alkoholnom fermentacijom pomoću kefirnih zrnaca - objašnjava Tobi Amidor, nutricionista i autorka.

Ovaj proces stvara bioaktivne supstance kao što su kefiran, bioaktivni peptidi i organske kiseline. Istraživanja ukazuju da ove supstance mogu pomoći kefiru da se bori protiv štetnih mikroorganizama u crevima, ali i u drugim delovima tela.

kefir-shutterstock-2283628069.jpg
Kefir je fermentisani mlečni napitak koji nastaje dvostrukom fermentacijom Foto: Shutterstock

Kombuha

Kombuha je gazirani fermentisani čaj koji sadrži žive probiotike korisne za crevnu mikrobiotu. Bogat je i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala.

„Kombuha koristi zdravlju creva zahvaljujući fermentaciji i prisustvu probiotika. Tokom fermentacije nastaju masne kiseline koje smanjuju upale, ali i vitamini B i enzimi koji jačaju imunitet“, kaže nutricionistkinja Ejmi Goldsmit.

Saveta plus: birajte brendove sa što manje dodatog šećera, jer su bolji za creva.

Sok od cvekle

Sok od cvekle je bogat prirodnim nitratima koji poboljšavaju protok krvi, uključujući i krvotok u organima za varenje.

- To može pomoći zdravoj probavi, ublažiti lenja creva i smanjiti upale u crevima - kaže nutricionistkinja Marija Lusi.

Takođe sadrži polifenole, vlakna i betain – sve povezano sa boljom probavom i zdravljem jetre, što dodatno doprinosi zdravlju creva.

Saveta plus: Ako vam ne prija zemljani ukus cvekle, pomešajte je sa svežim sokom od narandže ili jabuke.

sok od cvekle shutterstock_2320815397.jpg
Sok od cvekle je bogat prirodnim nitratima koji poboljšavaju protok krvi, uključujući i krvotok u organima za varenje. Foto: Shutterstock

Džun (Jun)

Džun je fermentisani čaj od zelenog čaja i sirovog meda. Bogat je živim probioticima koji podržavaju raznovrsnu i zdravu crevnu mikrobiotu.

Za razliku od klasične kombuhe, džun ima blaži ukus i nižu kiselost, što ga čini pogodnijim za osobe sa osetljivim želucem.

- Probiotici u džunu pomažu da se ponovo naseli korisna crevna flora, dok zeleni čaj daje antioksidanse koji smanjuju upale i podržavaju hormonsku ravnotežu, naročito kod žena“, kaže nutricionistkinja Semi Piterson.

Sok od suvih šljiva

Sto odsto prirodan sok od suvih šljiva sadrži oko četiri grama vlakana po porciji, što je ključno za zdravu probavu.

Pokazano je da pomaže u prevenciji i ublažavanju zatvora, zahvaljujući kombinaciji vlakana i sorbitola – prirodnog šećernog alkohola koji podstiče rad creva.

caj-od-djumbira-shutterstock-1705656334.jpg
Čaj od đumbira lako se pravi, samo prelijkte sveži iseckani đumbir vrelom vodom i ostavite da odstoji Foto: Shutterstock

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira poboljšava zdravlje creva tako što podstiče varenje i kretanje hrane kroz digestivni sistem, čime doprinosi redovnijoj stolici.

- Njegova prirodna protivupalna i karminativna svojstva umiruju digestivni trakt i smanjuju nadutost, što ga čini odličnim saveznikom za zdravlje creva“, kaže nutricionistkinja Vitni Stjuart.

Najbolje od svega – lako se pravi. Dovoljno je da svež đumbir prelijete vrelom vodom.

Napitak sa jabukovim sirćetom

Možda zvuči neprivlačno, ali jabukovo sirće ima značajne koristi za probavu. Sadrži sirćetnu kiselinu koja pomaže u razgradnji hrane i podržava varenje.

Pomešano s vodom i malo meda, može pomoći i u regulisanju želudačne kiselosti, stvarajući sredinu pogodnu za razvoj korisnih bakterija.

Čaj od nane

Čaj od nane je klasičan napitak za smirenje digestivnog sistema. Pomaže u opuštanju mišića creva i ublažava simptome sindroma iritabilnog creva, lošu probavu i nadutost.

Osvežavajućeg je ukusa i idealan je kao napitak posle obroka za lakši osećaj u stomaku.

caj-od-nane.jpg
Čaj od nane je klasičan napitak za smirenje digestivnog sistema. Foto: Freepik

Zlatno mleko

Poznato i kao „zlatno mleko“, ovaj napitak blagotvorno deluje na digestivni sistem. Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antiinflamatorni i antioksidativni sastojak.

Može pomoći u smirivanju probavnog trakta i podržati zdravu funkciju creva.

Priprema se lako kod kuće uz kurkumu u prahu, mleko i začine poput cimeta ili đumbira.

Šta još možete učiniti za zdravlje svojih creva?

Ako želite dodatno da ojačate crevnu floru, razmislite o ovim svakodnevnim navikama:

  • Jedite što raznovrsnije voće i povrće bogato vlaknima. Vaša creva vole raznolikost – trudite se da jedete „u bojama“.
  • Redovno se krećite. Fizička aktivnost podstiče ravnotežu i raznovrsnost korisnih bakterija u crevima.
  • Ograničite unos alkohola. Preterana konzumacija može oštetiti crevnu mikrobiotu, smanjiti broj dobrih bakterija i narušiti zaštitnu barijeru creva.

Izvor: health.com/Zdravlje.Kurir.rs

Hrana kao laksativ: Nutricionista otkriva 8 namirnica koje pospešuju probavu