Slušaj vest

Mozak, baš kao i srce, mišići ili koža, zavisi od onoga što svakodnevno unosimo u organizam. A određene namirnice ne samo da hrane telo, već mogu da podstaknu stvaranje "hormona sreće", umanje upalu u mozgu i ojačaju vezu između creva i emocija. U nastavku otkrivamo koje su to namirnice i zašto baš one mogu da pomognu mentalnom zdravlju – dugoročno.

Zeleno lisnato povrće i namirnice bogate B vitaminima

Spanać, kelj, blitva i salata doprinose unosu folata (B9) i vitamina B1, B2, B6 – ključnih u stvaranju serotonina i dopamina, neurotransmitera zaduženih za raspoloženje i motivaciju. Uz njih, mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke takođe pomažu održanju mentalne ravnoteže.

Masna riba i druge omega‑3 masti

Losos, pastrmka, tuna ili sardine donose omega‑3 masne kiseline koje umanjuju upale i pozitivno utiču na plastičnost moždanih ćelija (neuroplastičnost), što može da ublaži depresivna stanja. Takođe grade ćelijske membrane u mozgu i pomažu neurotransmiterima da funkcionišu normalno.

riba shutterstock_1737923315.jpg
Omega‑3 masne kiseline koje umanjuju upale i pozitivno utiču na neuroplastičnost Foto: Shutterstock

Bobičasto voće

Borovnice, maline, jagode i kupine prepune su antioksidanata – flavonoida i vitamina C – koji štite mozak od oksidativnog stresa. Takođe pozitvno deluju na nervnu komunikaciju i pomažu dobrom crevnom mikrobimu da ojača ravnotežu u telu.

Prebiotske namirnice bogate vlaknima

Luk, beli luk, slatki krompir, ovas, ječam i mahunarke hrane korisne crevne bakterije. One izlučuju kratkolančane masne kiseline koje smanjuju upalu, stimulišu stvaranje serotonina i utiču na smirenje putem parasimpatičkog nervnog sistema.

Fermentisane namirnice

Kefir, jogurt, kiseli kupus i kimči bogati su probioticima koji pomažu ravnoteži mikrobioma. Istovremeno smanjuju upalu i stimulišu komunikaciju creva i mozga, što povoljno utiče na raspoloženje i mentalni balans.

salata-od-crvenog-kupusa-shutterstock-2121742205.jpg
Probiotici stimulišu komunikaciju između creva i mozga Foto: Shutterstock

Zašto je ovakva ishrana važna dugoročno?

Ljudi koji slede visokokvalitetnu, uglavnom biljnu ishranu – poput mediteranske ili sličnih režima bogatih voćem, povrćem, integralnim žitaricama i ribom – imaju manji rizik od razvoja simptoma depresije i anksioznosti. Nasuprot njima, oni koji jedu pretežno ultra‑prerađenu hranu (grickalice, gotova jela) često pokazuju češće psihičke tegobe. Nekoliko ispitivanja ukazuje da već nekoliko nedelja u skladu sa mediteranskom ishranom može da ublaži depresivne simptome kod osoba koje imaju blaži oblik.  

Ukratko – biljke obiluju antioksidansima i nutrijentima za stabilan um, a omega‑3 i vlakna hrane mozak i creva. Ova kombinacija deluje kao podsticaj neurotransmitterima i doprinosi smanjenju upale, što potencijalno utiče na dugoročnu psihičku dobrobit. 

Izvor: Self.com/Zdravlje.kurir.rs

Omiljena grickalica koja čuva mozak: Stručnjaci otkrivaju sve koristi ove zdrave užine