Najnovije vesti

7 NAJČEŠĆIH UZROKA OPADANJA KOSE: Evo kada je to razlog za brigu i odlazak kod lekara
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

7 NAJČEŠĆIH UZROKA OPADANJA KOSE: Evo kada je to razlog za brigu i odlazak kod lekara

Lepota

Naša kosa stalno prolazi kroz faze rasta i opadanja u zavisnosti od godišnjeg doba ili perioda života ali i uticaja nekih lekova, gena ili stresa. Ovo je objašnjenje zašto nalazimo dlake na četki svaki put kada se češljamo. Međutim, kako da znamo da li ipak gubimo previše kose?

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, obično gubimo 50-100 vlasi dnevno. Naravno, ne morate ih brojati, imajte na umu da je ovo prosek. Znajte da ako vam je kosa kovrdžava ili se lako zamrsi, možda je već opala sa temena, ali se samo kovrdžama drži za glavu. Kada odvojite vreme da je dobro raščešljate, možda ćete primetiti da vam dosta kose opadne odjednom.

Gubitak kose normalan je u trudnoći, usled stresa ili mršavljenja

Osim činjenice da pranje kose može izazvati veći gubitak vlasi, postoje i drugi razlozi koji su sasvim prirodni.

  • Jedna od njih je trudnoća. Možda ste primetili da neke žene tokom trudnoće imaju bujniju kosu, koja počinje da opada dva meseca nakon porođaja, i dostiže vrhunac oko četvrtog meseca nakon trudnoće. Kosa se tada vraća u redovne obrasce rasta zahvaljujući hormonskim fluktuacijama. Slična situacija može se desiti kada prestanete da uzimate kontracepcijske pilule.
  • Isto tako, stres može izazvati gubitak kose i to je vrlo često. Stres i gubitak kose ne moraju biti trajni, a ako stres držite pod kontrolom, vaša kosa može ponovo izrasti.
  • Pored toga, gubitak težine od više od 10 kilograma, bolest, posebno ako je uključivala groznicu, ili oporavak od operacije takođe mogu izazvati gubitak kose.
Ako vas opadanje kose zabrinjava obratite se svom lekaru
Ako vas opadanje kose zabrinjava obratite se svom lekarufoto: Shutterstock

Kosa opada i zbog hipotireoze, lekova, gena i alopecije

Nažalost, izraženiji gubitak kose može biti simptom većih problema. Na primer, neki lekovi mogu izazvati opadanje kose, bilo trajno ili privremeno. Isto tako, hemoterapija može ometati rast kose, ali dlake počinju ponovo da rastu nakon završetka tretmana. Drugi lekovi koji mogu povećati gubitak kose uključuju retinoide i antidepresive. Ako gubite više kose nego što biste očekivali, a mislite da bi to moglo biti povezano sa lekovima, obratite se svom lekaru.

Postoje i zdravstvena stanja koja mogu izazvati ovaj problem, kao što je autoimuna bolest alopecija. Ćelavost, ili u stručnoj terminologiji alopecija, je gubitak kose koji se može lokalizovati samo u određenim oblastima ili proširiti po celoj glavi. Iako je ćelavost kod žena ređa nego kod muškaraca, ona je i dalje prilično rasprostranjena.

Takođe, gubitak kose može biti genetski, posebno kod muškaraca, ali zahteva određene gene i visok nivo testosterona.

Gubitak kose je često simptom hipotireoze jer su optimalni nivoi tiroidnih hormona smanjeni. Do ovog problema može doći hipotireoza, odnosno sporo funkcionisanje štitne žlezde. I pored pojačanog osipanja, kosa može izgubiti svoj kvalitet i postati tanka, lomljiva, beživotna. Mnogi koji imaju hipotireozu ne shvataju da je gubitak kose, u stvari, povezan sa njihovim hroničnim stanjem.

Koristite blage šampone ili proizvode namenjene bebama
Koristite blage šampone ili proizvode namenjene bebamafoto: Shutterstock

Na ove načine smanjite gubitak kose

  • Neka frizure budu opuštene - ako kosu redovno pletete u pletenice, punđe ili repove, pokušajte da ih opustite
  • Izbegavajte dodirivanje kose - koliko god je to moguće, pokušajte da ne povlačite, uvijate ili trljate kosu
  • Izbegavajte trljanje kose peškirom - nakon pranja nežno osušite kosu peškirom
  • Težite uravnoteženoj ishrani bogatoj hranljivim sastojcima - pokušajte da uključite dosta gvožđa i proteina u svoje grickalice i obroke. Dobro je u ishranu uključiti vitamini B, posebno riboflavin, biotin, folat i vitamin B12 gvožđe, vitamin C i vitamin D
  • Oblikujte kosu samo kada je suva - Proizvodi i aparati za oblikovanje kose takođe su česti uzroci gubitka vlasi. Zato se uvek trudite da koristite niže temperature
  • Koristite blage šampone ili proizvode namenjene bebama.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track