Ako volite čokoladu, ova maska je za vas: Hidrira, poboljšava elastičnost i podstiče regeneaciju kože
Foto: Shutterstock

nega pre svega

Ako volite čokoladu, ova maska je za vas: Hidrira, poboljšava elastičnost i podstiče regeneaciju kože

Lepota -

Tretmani na bazi čokolade se uveliko nude u kozmetičkim salonima, a u drogerijama sve češće nailazimo na proizvode za negu kože u kojima je čokolada glavni sastojak. Stručnjaci se slažu da čokolada može pomoći u rešavanju mnogih kožnih problema.

Dakle, sledeći put umesto da pojedete čokoladu, stavite je na lice. Nećete se pokajati jer će vam ona pomoći kod mnogih problema sa kožom.

– Pre svega, kada govorimo o blagodetima čokolade za kožu, reč je o crnoj čokoladi koja je bogata polifenolima, katehinima i flavanolima. Zahvaljujući ovim sastojcima, prisutnim u zrnu kakaoa od kojeg je napravljena, crna čokolada je izuzetno bogata antioksidativnim svojstvima - kaže dermatolog dr Nivedita Dadu.

Maska sa čokoladom i bananom za blistavu kožu

Antioksidansi iz kakaoa će regenerisati ćelije kože, dok će sastojci banane obezbediti hidrataciju koži i poboljšati njenu elastičnost. Nanesite masku dva puta nedeljno.

Potrebno je:

  • 2 pločice crne čokolade ili 1 kašika kakao praha
  • 1 kašika meda
  • 1/2 šolje pirea od banane
  • 1 supena kašika jogurta

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u činiji (čokoladu prethodno istopite na pari).

Mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite masku na lice i vrat i ostavite da se skoro potpuno osuši.Isperite toplom vodom.

Čokolada sadrži obilje hranljivih materija i odličan je izvor antioksidanasa
Čokolada sadrži obilje hranljivih materija i odličan je izvor antioksidanasafoto: Shutterstock

Riznica sastojaka protiv starenja

Čokolada sadrži obilje hranljivih materija i odličan je izvor antioksidanasa, a flavonoidi prisutni u njoj mogu zaštititi kožu od oštećenja izazvanih UV zracima. Pored toga, pomaže u borbi protiv preranog starenja i promene boje kože i daje koži glatkiju teksturu.

- Funkcija flavonoida, kojima čokolada ima u izobilju, je da spreče oštećenja kože, povećaju proizvodnju kolagena i očuvaju zdravlje ćelija kože. Ovakvi efekti se mogu videti skoro direktno na koži nakon tretmana čokoladom jer postaje blistava, izgleda sveže, a fine bore postaju manje vidljive – kaže dr Dadu, dodajući da koža tretirana čokoladom dugo ostaje hidrirana i zaštićena od crvenila usled izlaganja sunčevim zracima.

Nanošenje čokolade na kožu lica poboljšava elastičnost kože i sprečava nastanak bora. Takođe, podstiče regeneraciju ćelija kože, što pomaže u održavanju mladalačkog izgleda kože i lica.

Među prednostima čokolade kao kozmetičkog sastojka je i to što detoksikuje kožu tako što podstiče otvaranje pora nakon uklanjanja mrtvih ćelija sa površine kože, dok sadržaj cinka može biti veoma koristan za održavanje kože glatkom i čistom, čime sprečava bubuljice. Na kraju, treba reći da je ekstrakt kakaoa dokazano efikasan u lečenju simptoma dermatitisa, upala i kožnih alergija.

 Ako imate masnu kožu, sklonu aknama, dobro je pomešati crnu čokoladu sa prirodnom glinom koja upija višak sebuma
Ako imate masnu kožu, sklonu aknama, dobro je pomešati crnu čokoladu sa prirodnom glinom koja upija višak sebumafoto: Shutterstock

Različiti dodaci za svaki tip kože

Dermatolog dr Nidi Rohtagi ističe da kvalitetne i efikasne čokoladne maske za kožu možete sami da pripremite u sopstvenoj kuhinji, ali je potrebno da sastojke prilagodite svom tipu kože kako biste postigli željeni efekat.

- Ako imate masnu kožu, sklonu aknama, dobro je pomešati crnu čokoladu sa nekom prirodnom glinom koja upija višak sebuma ili sa limunovim sokom, koji ima sličan efekat. Obavezni dodatak trebalo bi da bude cimet, koji ima antibakterijska svojstva i deluje kao blagi piling, što ga čini odličnim za negu masne kože. Ako imate suvu kožu i vaš glavni problem je kako da je dobro hidratizujete, trebalo bi da pomešate tamnu čokoladu sa mlekom (bogatom mlečnom kiselinom) ili ovsenim pahuljicama i maslinovim uljem i/ili medom, sastojcima poznatim po svojim hidratantnim svojstvima.

Pridržavajte se ovih pravila

  • Obavezno očistite lice pre nanošenja čokoladne maske
  • Nikada ne dozvolite da se maska potpuno osuši na licu, već je skinite sa kože kada je polusuva. Ako se desi da se potpuno osuši, utapkajte malo tople vode na nju da omekša, sačekajte nekoliko minuta i tek onda uklonite sa lica
  • Dok skidate masku sa lica, masirajte kožu kružnim pokretima kako biste dodatno upili sastojke iz maske
  • Prilikom nanošenja maske izbegavajte područje oko očiju

Prenela: O.M.

(izvor: zivim.gloria.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track