5 prirodnih recepata protiv bubuljica: Bezbedni su i ne predstavljaju rizik za kožu
Foto: Profimedia

probajte

5 prirodnih recepata protiv bubuljica: Bezbedni su i ne predstavljaju rizik za kožu

Lepota -

Na tržištu postoji veliki broj različitih medicinskih krema koje obećavaju da će se otarasiti bubuljica, ali koliko su one uspešne? Mnogi od njih nemaju apsolutno nikakav efekat, a osim toga, postoji mogućnost da vaša koža burno reaguje na takve proizvode. Stoga vam otkrivamo nekoliko prirodnih rešenja.

Bubuljice ili akne su stanje kože koje pogađa ljude širom sveta. Akne su zapravo zapaljen proces na koži u kome se lojne žlezde inficiraju bakterijama, pa nabubre i pune se gnojem. Najčešće se pojavljuju na licu, vratu, leđima i ramenima, i ne smatraju se zabrinjavajućim problemom ili problemom koji ugrožava zdravlje uopšte.

Postoje brojna sredstva za uklanjanje akni, prirodna i hemijska. Prirodni načini da se rešite akni su bezbedni i ne predstavljaju rizik za kožu, a pokazali su se i kao najefikasniji i najbrži način za rešavanje ovog problema.

Limunov sok

 sok od limuna je veoma efikasan u ublažavanju upale kože
sok od limuna je veoma efikasan u ublažavanju upale kože

Medicinski gledano, sok od limuna je veoma efikasan u ublažavanju upale kože zahvaljujući svojim antiinflamatornim sastojcima. Nanošenjem sveže ceđenog limunovog soka na kožu lako se možete osloboditi bubuljica preko noći.

Primena

Jedan limun isecite u činiju. Zatim umočite čist tupfer u ceđeni sok i njime pređite preko bubuljice pre spavanja. Ujutro, kada se probudite, operite lice toplom vodom.

Kora pomorandže

pomorandža je hibrid citrusa, idealan izvor hidratacije i vitamina
pomorandža je hibrid citrusa, idealan izvor hidratacije i vitaminafoto: Shutterstock

Kora pomorandže je još jedan efikasan lek protiv bubuljica na licu, vratu i drugim delovima tela.

Primena

Bubuljice trljajte dva do tri minuta korom pomorandže, a zatim ostavite da deluje preko noći. Ujutro nežno operite lice mlakom vodom

Možete očekivati da bubuljice nestanu. Kiselina u kombinaciji sa visokom koncentracijom vitamina C čini pomorandže jednim od najefikasnijih prirodnih lekova protiv akni.

Med

med je najbolji lek za akne
med je najbolji lek za aknefoto: Profimedia

Da li ste ikada čuli da je med najbolji lek za akne? Da, a tajna je da uništava bakterije koje su zarazile kožu.

Primena

Umočite štapić za uši u med, pa ga utrljajte u predelu bubuljice. Ostavite da deluje pola sata, pa isperite vodom.

Kora od banane

Jedan od najboljih sastojaka za prirodno uklanjanje akni i bubuljica je kora od banane. Sadrži lutein, izuzetno moćan antioksidans koji pomaže u smanjenju otoka i upale i podstiče rast zdravih ćelija kože.

Primena

Uzmite koru banane i kružnim pokretima umasirajte po celom licu. Sačekajte 30 minuta, pa isperite lice mlakom vodom.

Beli luk

ima antivirusna, antigunička, antiseptička svojstva i antioksidantno dejstvo i tako ubrzava lečenje akni
ima antivirusna, antigunička, antiseptička svojstva i antioksidantno dejstvo i tako ubrzava lečenje aknifoto: Shutterstock

Luk je sastojak koji čak i lekari preporučuju za rešavanje zapaljenih stanja kože.

Istina je da ne miriše najbolje, ali ima antivirusna, antigunička, antiseptička svojstva i antioksidantno dejstvo i tako ubrzava lečenje akni. Sumpor iz luka takođe ubrzava njihovo lečenje.

Primena

Svež čen belog luka isecite na pola, pa utrljati na mesto gde se nalati bubuljica ili akna. Ostavite da deluje 10 minuta. Ponavljajte postupak više puta u toku dana.

Prenela: N.R.

Izvori: Zivim.gloria.hr / zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track