Kora od banane kao prirodni botoks za lice: Evo šta dermatolozi kažu o ovom popularnom trendu
Foto: Shutterstock

istina ili mit

Kora od banane kao prirodni botoks za lice: Evo šta dermatolozi kažu o ovom popularnom trendu

Lepota -

Snimak na TikToku na kojem Kejti Džejn Hjuz, šminkerka iz Njujorka, pokazuje kako koristi koru od banane na licu, pravi je hit na ovoj platformi. Hjuz tvrdi da joj je kora od banane učinila kožu mekšom i zategnutijom i suzila pore. Dermatolozi su vrlo skeptični u vezi sa ovim trendom, dok protivnici botoksa tvrde da vredi pokušati.

Na društvenim mrežama mnogi ljudi trljaju po licu kore od banane kako bi im koža bila zategnutija i sjajnija. Mnogi tvrde da je kora od banane prirodna alternativa botoksu. Međutim, dermatolozi su skeptični i smatraju da ne postoje kreme ili suplamenti koji ce vam dati isti efekat kao botoks.

Banane imaju antimikrobna svojstva i u kombinaciji sa serumom vitamina C ima fantastičan učinak.

- Moja baka je koristila jaje za čišćenje lica uveče i koru od banane ili manga ujutru. Uopšte nije imala bore na licu - napisala je jedna od korisnica.

kora od banane za lice, maska od banane, banana, nega kože, maska za lice
foto: Shutterstock

Prednosti upotrebe kore od banane na vašoj koži

Iako nije dokazano da kore od banane utiču na vašu kožu, postoji nauka koja stoji iza te teorije.

Banane su veoma bogate antioksidansima. Antioksidansi su prirodne supstance koje su odlične za telo, uključujući kožu, i odličan su dodatak režimu nege kože.

Prema studiji iz 2011. godine, kore od banane imaju posebno visok nivo antioksidanasa, a nezrele kore od banane imaju više antioksidanasa nego zrele i prezrele banane.

Kako antioksidansi utiču na kožu?

Mnogi faktori mogu doprineti oštećenju vaše kože, uključujući oksidativni stres. Takav stres nastaje kada se nestabilni molekuli, ili slobodni radikali, vežu za ćelije, što može promeniti njihovu DNK ili ćelijske membrane.

- Oksidativni stres može biti uzrokovan suncem ili drugim spoljnim faktorima poput dima i zagađenja. Takođe oksidativni stres ubrzava proces starenja smanjujući količinu kolagenskih i elastičnih vlakana - objašnjava dermatolog Tejlor Bulok sa Klivlendske klinike iz SAD-a.

Pojavljivanjem bora, koža je opuštenija, tekstura ili boja kože se menja, ali se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala , koji smanjuje oksidativni stres, čini ih važnim sastojkom u nezi kože.

Bulok predlaže nekoliko izvora prirodnih antioksidanata

Možete ih kupiti kao samostalna ulja ili potražiti serume i druge proizvode koji sadrže:

  • Arganovo ulje ima antiinflamatorna svojstva i može uravnotežiti proizvodnju sebuma.
  • Ulje jojobe takođe ima antiinflamatorno dejstvo i može da oponaša prirodna ulja vaše kože, što može pomoći u održavanju njene ravnoteže.
  • Vitamin C deluje protiv starenja i takođe može pomoći u ujednačavanju tena.
Nezrele kore od banane imaju više antioksidanata nego zrele i prezrele banane
Nezrele kore od banane imaju više antioksidanata nego zrele i prezrele bananefoto: Shutterstock

Najbolje je nanositi ujutru kako bi se sprečilo oštećenje slobodnih radikala koje se javlja tokom dana. Ali ne zaboravite da preko njega stavite kremu za sunčanje.

Iako banana ima antimikrobna svojstva, Geta Jadav, dermatolog, napominje da su te dobrobiti toliko male da ih verovatno nećete primetiti. Umesto kore od banane, ona preporučuje serum sa vitaminom C.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track