Ovo su znaci da vaša koža trpi pojačani stres: Ukazuju na nedostatak vitamina i hidratacije
Foto: Shutterstock

slušajte svoje telo

Ovo su znaci da vaša koža trpi pojačani stres: Ukazuju na nedostatak vitamina i hidratacije

Lepota -

Stres je odmah vidljiv na koži jer kortizol, koji se tada luči pojačano, utiče na lojne žlezde. Takođe, plaćamo danak i nedostataku hidratacije. Dugotrajno izlaganje stresu na koži manifestuje se bržim propadanjem kožne barijere, što je čini podložnijom razvoju brojnih neprijatnih problema.

Stres i užrban način života ostavljaju mnoge posledice na naš organizam, pa tako i na kožu, najveći organ kome je, kako se računa, potrebno 27 dana da se obnovi.

Ovo su znakovi da je vaša koža pod povećanim stresom:

  • Masna koža - Stres povećava nivo kortizola, koji podstiče masnoću kože.
  • Suva koža - Stres takođe povećava gubitak vode, a često zaboravljamo da pijemo vodu zbog stresa. To može dovesti po nastanka suve kože.
  • Akne - Lojne žlezde luče više sebuma, koji može začepiti pore i dovesti do nastanka bubuljica i akni.
  • Podočnjaci - Pod stresom smo skloni da preterujemo sa kofeinom, nikotinom i alkoholom i kasnim večernjim obrocima bogatim proteinima i solju. Otečeni i ispupčeni podočnjaci su znak da živite suviše stresno i nezdravo, da unosite prevelike količine duvanskog dima ili alkohola u organizam ili da se borite s nekim hormonalnim poremećajem.
zena, tuzna, nervozna, nervoza, uznemirena, plavusa, ogledalo, kosa, lice
foto: Profimedia

Povećajte unos vitamina i antioksidanasa

Možete sebi pomoći tako što ćete pokušati da smanjite stres, redovno spavate i podržite svoju kožu vitaminima i mineralima. Ishrana bogata antioksidansima će ga zaštititi od slobodnih radikala izazvanih stresom. Jedite što više hrane bogate vitaminom C, koji sprečava i popravlja oštećenja i čuva kolagen i elastin. Povećajte unos magnezijuma, cinka i B-vitamina. Održavajte kožu čistom i negujte je u skladu sa uzrastom.

Ne zaboravite da je jedan od najvažnijih koraka je da vaša koža bude hidrirana, a uvek možete pokušati da pijete dovoljno vode.

Prenela: O.M.

(izvor: Živim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track