7 nezdravih navika u ishrani koje dovode do opadanja kose: Većina ljudi pravi makar jednu grešku
Hrana je naš glavni izvor energije i stoga ne samo da ima direktan uticaj na naše raspoloženje, organizam i prevenciju bolesti, već je u velikoj meri odgovorna i za stanje naše kose. Da li će biti bujna ili beživotna i drastično istanjena zavisiće u velikoj meri od toga šta svakodnevno jedemo.
Ako imate nezdrave navike u ishrani, one će se odraziti na gubitak ili proređivanje kose. Ako pogledate malo bliže, primetićete da je ovo danas uobičajen problem. Dakle, ako i sami pripadate onoj grupi koja se bori protiv opadanja kose, počnite da birate zdraviju hranu i hranljive materije za svoj tanjir.
Ovi loši izbori u načinu ishrane mogu dovesti do pojačanog opadanja kose.
Višak vitamina A
Imati višak svega je loše, tako da esencijalni vitamini nisu izuzetak. Vitamin A je neophodan za zdravu kosu i oči, međutim, njegov višak može doprineti njegovom gubitku. Namirnice bogate ovim vitaminom su: jetra, jaja, riba, mlečni proizvodi, mango, slatki krompir i slično.
Previše pržene ili masne hrane
Postoji veza između masti koje se nalaze u prženoj hrani i povećanog nivoa dihidrotestosterona i testosterona, hormona koji dovode do ćelavosti kod muškaraca i žena. Pržena ili masna hrana koja ne sadrži zdrave masti doprinosi opadanju kose.
Takođe, kada konzumirate hranu kuvanu na visokoj temperaturi, ona povećava oksidativni stres u telu, što dovodi do upale koja na kraju dovodi do gubitka kose.
Hrana sa visokim nivoom žive
Neke vrste ribe kao što su skuša, sabljarka i tuna sadrže visok nivo žive. Visok nivo žive povezan je sa gubitkom kose. Zato birajte male plave ribe poput sardina.
Hrana sa malo proteina
Proteini sadrže aminokiseline neophodne za rast kose. Folikulima kose je potrebno stalno snabdevanje proteinima da bi rasli i pravilno funkcionisali. Njihov nedostatak dovodi do stanjivanja, gubitka i lomljivosti kose.
Hrana sa visokim glikemijskim indeksom
Hrana sa visokim glikemijskim indeksom se previše lako razlaže na šećer. Ovaj povećani šećer povećava insulin i androgene u telu, što negativno utiče na zdravlje kose.
Hrana bogata prerađenim šećerom
Konzumiranje visokog nivoa prerađenog šećera dovodi do povećanja insulina, koji sužava folikule dlake što zauzvrat dovodi do ranog gubitka kose. Najbolje je da izbegavate pečene proizvode i prerađenu hranu što je više moguće.
Nizak unos cinka i gvožđa i kaclijuma
Cink i gvožđe pomažu u stvaranju keratina, koji je neophodan za zdravlje i rast kose. Nizak unos ovih hranljivih materija negativno utiče na kosu. Cink je esencijalni mineral u tragovima koji naše telo ne može da proizvede samo, i moramo ga unositi u odgovarajućoj količini kroz naše navike u ishrani. Namirnice bogate cinkom su meso, mahunarke, semenke, orasi, jaja, kinoa, ovas i crna čokolada.
Nedostatak gvožđa u ishrani može dovesti do anemije, koja ometa snabdevanje folikulima hranljivih materija i dovodi do prekida ciklusa rasta kose.
Kalcijum takođe igra važnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kose. Nedostatak kalcijuma dovodi do gubitka i proređivanja kose. U hrani ćete ga naći u spanaću, kelju, brokoliju, bademima, slanutku i, naravno, u mlečnim proizvodima.
Prenela: O.M.
(izvor: Healthyshoots.com/Zdravlje.kurir.rs)
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu