Slušaj vest

Smanjenje nivoa kolagena jedan je od razloga zašto naša koža ne izgleda zategnuto i mladalački kako starimo. iz istog razloga, kosa i nokti počinju da se lome, a zglobovi bole.

Kolagen je najzastupljenija vrsta proteina u našem telu i čini 30 odsto ukupne količine proteina u telu. Nalazi se u celom telu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte.

U telu postoji oko 40 različitih vrsta kolagena, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji i najvažniji deo naše kože, kostiju i mišića. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu i na taj način sprečavaju stvaranje bora, celulita i strija. Svakodnevna upotreba kolagena će hidratizovati kožu i povećati njenu elastičnost, kao i smanjiti oštećenja izazvana izlaganjem suncu.

kolagen-shutterstock-1477579934.jpg
Za žene starije od 50 godina, povećanje proizvodnje kolagena je izuzetno važno Foto: Shutterstock

Za žene starije od 50 godina, povećanje proizvodnje kolagena je izuzetno važno. U menopauzi dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase, čak i do 20 odsto, pa je važno da žene vode računa ne samo o lepoj koži već i o zdravlju kostiju. Pored suplemenata, može pomoći i odabir namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Ovo su tri namirnice koje preporučuju nutricionisti:

Sardine

Koža i kosti lososa i tunjevine su najbogatiji izvor kolagena, ali pošto se baš i ne jedu, sledeći najbolji izbor su sardine. Jedemo ga celog, a upravo tako ćemo povećati unos kolagena u organizam. Sardine su pune kalcijuma, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci će uticati i na zdravlje kostiju.

leblebije shutterstock_2388491233.jpg
Leblebije su odličan izvor sastojaka koji podstiču izgradnju kolagena Foto: Shutterstock

Leblebije

Kolagen biljnog porekla ne postoji, jer dolazi iz životinjskih proizvoda, ali možete stimulisati njegovu proizvodnju konzumiranjem određenih namirnica. Leblebije su odličan izvor dva sastojka koji podstiču izgradnju kolagena, a to su cink i prolin. Prolin će podržati stabilnost kolagena, dok će cink usporiti njegovo propadanje.

Ječam

Sadrži mineral koji će aktivirati enzime uključene u proizvodnju kolagena, koji dokazano pomažu u vraćanju elastičnosti kože i smanjenju vidljivosti bora. Ječam je hrana bogata rastvorljivim vlaknima koja će pomoći u kontroli šećera i holesterola u krvi.

Prenela: O.M.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs