3 namirnice bogate kolagenom: Pomoći će vam da održite lepu i negovanu kožu
Iako naše telo proizvodi samo kolagen, već posle 20. godine ovaj proces se usporava. Količina kolagena je prepolovljena u našim 60-im godinama.
Smanjenje nivoa kolagena jedan je od razloga zašto naša koža ne izgleda zategnuto i mladalački kako starimo. iz istog razloga, kosa i nokti počinju da se lome, a zglobovi bole.
Kolagen je najzastupljenija vrsta proteina u našem telu i čini 30 odsto ukupne količine proteina u telu. Nalazi se u celom telu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte.
U telu postoji oko 40 različitih vrsta kolagena, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji i najvažniji deo naše kože, kostiju i mišića. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu i na taj način sprečavaju stvaranje bora, celulita i strija. Svakodnevna upotreba kolagena će hidratizovati kožu i povećati njenu elastičnost, kao i smanjiti oštećenja izazvana izlaganjem suncu.
Za žene starije od 50 godina, povećanje proizvodnje kolagena je izuzetno važno. U menopauzi dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase, čak i do 20 odsto, pa je važno da žene vode računa ne samo o lepoj koži već i o zdravlju kostiju. Pored suplemenata, može pomoći i odabir namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Ovo su tri namirnice koje preporučuju nutricionisti:
Sardine
Koža i kosti lososa i tunjevine su najbogatiji izvor kolagena, ali pošto se baš i ne jedu, sledeći najbolji izbor su sardine. Jedemo ga celog, a upravo tako ćemo povećati unos kolagena u organizam. Sardine su pune kalcijuma, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci će uticati i na zdravlje kostiju.
Leblebije
Kolagen biljnog porekla ne postoji, jer dolazi iz životinjskih proizvoda, ali možete stimulisati njegovu proizvodnju konzumiranjem određenih namirnica. Leblebije su odličan izvor dva sastojka koji podstiču izgradnju kolagena, a to su cink i prolin. Prolin će podržati stabilnost kolagena, dok će cink usporiti njegovo propadanje.
Ječam
Sadrži mineral koji će aktivirati enzime uključene u proizvodnju kolagena, koji dokazano pomažu u vraćanju elastičnosti kože i smanjenju vidljivosti bora. Ječam je hrana bogata rastvorljivim vlaknima koja će pomoći u kontroli šećera i holesterola u krvi.
Prenela: O.M.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Zašto zglobovi češće bole zimi i kako da pomognete sebi? Hladni dani, tople preporuke lekara