TESTIRAJTE SEBE: Odgovorite na ČETIRI pitanja i znaćete kakvog ste MENTALNOG ZDRAVLJA
Foto: Profimedia

PROVERITE

TESTIRAJTE SEBE: Odgovorite na ČETIRI pitanja i znaćete kakvog ste MENTALNOG ZDRAVLJA

Mentalno zdravlje -

Stanje koje mnogi zanemaruju, a jednako je važno kao i fizički oseća

Hroničan stres, anksioznost, depresija, izazovi su sa kojima se suočavaju brojni ljudi. Mentalno zdravlje je izuzetno važno, a kada primetite prve znake da je narušeno, neophodno je da se konsultujete sa psihologom i psihoteraputom. Ovakve simptome nikada ne treba ignorisati, mentalna higijena je neophodna za zdrav, srećan i kvalitetan život svakog pojedinca.

Odgovorite sebi na četiri jednostavna pitanja i saznajte da li je vaše mentalno zdravlje narušeno:

baka, pisanje, starica
foto: Profimedia

1. Kako se moje ponašanje promenilo tokom kratkog ili dužeg odmora?

Kada primetite da se vaše ponašanje naglo promenilo u prethodnih nekoliko dana, nedelja, meseci, to je razlog za uzbunu. Nekada ste išli na planinarenje, sastajali se sa prijateljima, bavili se sportom i plesali, a sada sedite ćutke kod kuće, umotani u ćebe? Da li se osećate odmorno posle odmora ili se tokom vikenda osećate još lošije sve dok ne dođe do ponedeljak (ili drugi prvi radni dan posle odmora)? Da li se plašite samoće i ne prija vam kada niste okruženi ljudima? Ako sebe prepoznajete u ovim situacijama, postoji rizik od depresivnog raspoloženja za koje je neophodno konsultovati se sa stručnjakom.

2. Šta češće govorite: "Da" ili "Ne"?

Da li ste voljni da prihvatite pozive prijatelja ili ponude da odete negde? Naučite nešto novo, probate ili vidite nešto zanimljivo? Ili sve češće odbijate predloge i prilike i zaključavate se kod kuće, samo da ne biste napustili zonu komfora?Ovo je sasvim u redu ako vam prija samoća i osećate u njoj mir i harmoniju. Ali ako stalno izbegavate kontakte, to može biti signal da nešto potiskujete. Ako se osoba sama krije od celog sveta kako bi patila i brinula o svojoj anksioznosti i strahovima (ili samo sedela i ne osećala ništa) - to je jasan simptom mentalnih problema.

žena, bol, glava, psiha, problem, zdravlje, tužna
foto: Profimedia

3. Navedite nešto što vam donosi pravo zadovoljstvo.

Koliko stvari ili aktivnosti možete odjednom, bez puno razmišljanja, da nabrojite? Odsustvo normalne ljudske radosti , mogućnosti uživanja u životu, drugim ljudima i nekim vrlo jednostavnim stvarima je jasan razlog da se poseti specijalista. Kada osobu ništa ne raduje i ništa joj ne donosi zadovoljstvo, ovo može biti jedan od prvih simptoma depresije.

4. Kakvu osobu vidite u ogledalu?

Ako ne možete sebi jasno da odgovorite na ovo pitanje, pitajte svoje najmilije. Budite spremni na neočekivana , možda čak i neka neprijatna priznanja. Ako više njih kaže da vas je u poslednje vreme veoma teško prepoznati, možda se neke promene zaista dešavaju na psihičkom nivou, a u tom slučaju najbolje je porazgovarati sa specijalistom.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

00:34

KOLIKO PANDEMIJA OŠTEĆUJE PSIHU: Kakva je razlika između usamljenosti i samoće? (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track