NAUKA POTVRDILA: Ovih 7 faktora snižavaju mogućnost pojave DEPRESIJE, jedan je posebno važan
Zdrave životne navike za borbu protiv depresije, Foto: Profimedia

VEŽBAJ

NAUKA POTVRDILA: Ovih 7 faktora snižavaju mogućnost pojave DEPRESIJE, jedan je posebno važan

Mentalno zdravlje -

Zdrav način života, koji uključuje fizičku aktivnost, društvenu povezanost, kvalitetan san i zdravu ishranu može da smanji rizik od pojave depresije, nalazi su nove studije objavljene u časopisu “Prirodno mentalno zdravlje"

Oko 280 miliona ljudi širom sveta pati od depresije, što je oko 3,8 ukupne svetske populacije, procena je Svetske zdravstvene organizacije. Ovo oboljenje, koje ne samo da utiče na raspoloženje, misli, osećanja i ponašanje već i na opšte zdravstveno stanje čoveka, češće se javlja kod žena, a na njegovu pojavu utiču i neki faktori koje je moguće kontrolisati.

Naučnici sa Univerziteta Kembridž u Engleskoj, odredili su 7 faktora povezanih sa načinom života koji snižavaju ili povećavaju mogućnost pojave depresije, a to su:

  • zdrava ishrana
  • redovna fizička aktivnost
  • izbegavanje duvana
  • razumna konzumacija alkohola
  • često druženje sa prijateljima
  • adekvatan san
  • svođenje vremena provedenog u sedenju, gledanju televizije ili monitora kompjutera, na minimum
Druženje
foto: Profimedia

"Na neke od ovih faktora, koji se tiču životnih navika, možemo da utičemo tako što ćemo tražiti načine da ih unapredimo. To su kvalitetan san i druženje sa prijateljima. Takve stvari, koje često zanemarujemo, mogu imati veliki, pozitivan, uticaj na živote ljudi”, zjavila je Barbara Sahakian, profesorka Fakulteta za psihologiju na Kembridžu, i jedan od autora studije, koja je trajala 9 godina i u kojoj je učestvovalo 290.000 ispitanika.

Faktori rizika za pojavu depresije

Osim životnih, faktori koji mogu da izazovu depresiju mogu biti biološki, genetski, psiološki ali mogu i da potiču iz okruženja osobe.

Rezultati studije su pokazali da su kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za oboljevanje od depresije izmene u načinu života, odnosno faktorima koji se odnose na način života, smanjile rizik od pojave depresije.

“Pošto ne možemo da utičemo na naše gene, možemo da prihvatimo zdrav način života kako bi smo umanjili uticaj nekih genetskih faktora”, izjavila je dr Karla Mari Menli, klinički psiholog i dodala da “promene životnih navika utiču generalno na poboljšanje života pojedinca, na kognitivnom emotivnom i fizičkom nivou, ali donose i pozitivnost i osećaj osnaživanja. Na ovakav način, izbor zdravih životnih navika ima značajan uticaj na mentalno zdravlje, odnosno na depresiju”.

San je najbitniji

Od svih identifikovanih faktora koji pozitivno utiču na psihu čoveka, san je izdvojen kao najbitniji. Stručnjaci ukazuju da je 7 do 9 sati sna na dnevnom nivou neophodno kako bismo se odbranili od depresije.

Kada spavamo, naš mozak izvodi kritične funkcije koje utiču na naše razmišljanje i pamćenje. Takođe, naše telo tada izbacije toksine, koji mogu uticati na pojavu određenih poremećaja. Osim toga, nedovoljno sna može da stvori probleme sa emocijama, što dalje može da poveća rizik od pojave depresije.

spavanje
foto: Profimedia / Sergejs Rahunoks / Alamy / Alamy

Studija je utvrdila da dobar i kvalitetan san smanjuje mogućnost od pojave depresije za 22%, zdrava ishrana za 6%, umerena konzumacija alkohola za 11%, redovna fizička aktivnost za 14%, izbegavanje sedentarnog ponašanja za 13%, izbegavanje duvana za 20%, dok redovne društvene aktivnosti smanjuju rizik od pojave depresije za 18%.

Izvor: Medical News Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track