ZVUČI ČUDNO ALI DELUJE: Proveren TRIK za smanjenje stresa
Pravilo broja 12 za smanjenje stresa, Foto: Profimedia

ANTISTRES TEHNIKA

ZVUČI ČUDNO ALI DELUJE: Proveren TRIK za smanjenje stresa

Mentalno zdravlje -

Ako se često osećate frustrirano ili razdražljivo kada stvari pođu naopako – bilo da je zbog prevoza koji vam je pobegao ispred nosa ili zbog prosute kafe na novoj beloj košulji – psiholozi savetuju poprilično zamiljiv način koji će vam biti od velike pomoći.

Dr Danijel Amen iz SAD razvio je koristan trik kada stvari ne idu po planu, kako bi pomogao ljudima da očuvaju mentalno zdravlje. Poenta trika jeste da zapamtite „Pravilo broja 12“ kako vas ne bi progutao stres prilikom situacija koje nisu u vašoj kontroli.

KAKO FINKCIONIŠE “PRAVILO BROJA 12”?

Sve što je potrebno jeste da se ne nervirate kod prvih 12 stvari koje vas “pomere iz mesta” i da bes pokažete tek kada se desi 13. stvar. Dr Amen smatra da ćete se tako poštedeti celodnevnog nerviranja, jer ćete sav nagomilani bes izbaciti “u cugu”.

Dr Danijel kaže da i on lično primenjuje ovo pravilo svakodnevno i ohrabruje svoje pacijente da učine isto, kako bi mogli da se nose s teškim stvarima koje se dešavaju tokom života i da ostanu “psihološki zdravi” i “mentalno jaki”.

“Pravilo broja 12 zaista poštuje činjenicu da se s*** dešavaju, a da je bitno samo da to prihvatiš i budeš u redu“, objašnjava dr Amen za Metro.

Do ovog revolucionarnog otkrića dr Amen kaže da je došao pre nekoliko godina, kada je sa porodicom otišao na odmor da proslavi 50. rođendan svoje supruge.

„Pomislio sam da će sigurno bar 12 stvari krenuti naopako i odlučio da se neću ljutiti, vrištati, vikati ili ponašati kao kreten, sve dok se ne dogodi i 13. stvar. I imao sam tu sreću da je samo 6 stvari krenulo naopako, pa ja nisam ni imao priliku da se iznerviram“, objasnio je doktor.

Od tada, dr Amen praktikuje ove pravilo svakodnevno, a sve loše stvari koje mu se događaju upisuje u poseban spisak koji drži na telefonu.

ŠTA KAŽE NAUKA?

Prema novoj studiji sprovedenoj na Kembridžu, potiskivanje negativnih misli ipak može biti dobro za mentalno zdravlje. Rezultati studije su pokazali da takvo potiskivanje čak može da ima pozivitan uticaj na mentalno zdravlje ljudi koji imaju postraumatski stresni poremećaj.

Među ljudima koji su učestvovali u studiji koji su imali PTSD negativni rezultati mentalnog zdravlja onih koji su potiskivali svoje negativne misli su pali u proseku za 16%, dok sui m pozitivni rezultati porasli za 10%.

Tako da Frojdovo tvrdnja da nije dobro držati sve probleme u sebi možda ipak nije uvek tačna, i da je samo važno ne dozvoliti da nam negativne stvari pokvare raspoloženje.

Izvor: Metro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track