VELIKI JUBILEJ KLINIKA ZA NEUROLOGIJU I PSIHIJATRIJU! Vek postojanja i rada lidera u regionu
Foto: Kurir TV

kurir tv

VELIKI JUBILEJ KLINIKA ZA NEUROLOGIJU I PSIHIJATRIJU! Vek postojanja i rada lidera u regionu

Mentalno zdravlje -

Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije danas slave veliki jubilej - 100 godina postojanja i rada. Obe klinike posvećene su lečenju, ispitivanju i nezi teških, kompleksnih i nerazjašnjenih neuroloških i psihijatrijskih bolesnika korišćenjem konvencionalne i napredne tehnologije.

Vek postojanja ovih klinika, obeležava se proslavom u hotelu “Metropol”, u Beogradu, gde je i bio i reporter Kurir TV Nikola Vujović sa svojim sagovornikom.

- Pripadam sa našim doktorima generaciji koja je dobila čast da živimo u vreme 100-godišnjice Klinike i slavimo naše prethodnike. Naš opus je dobar, ali to nismo postigli jer smo mnogo pametni i vredni nego što smo imali učitelje koji su nam ostavili bogatstvo znanja i dobre volje koje smo mi umeli da iskoristimo na najbolji način - kaže prof. dr Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju.

Objasnio je i zašto se baš ovaj dan uzima kao početak neuropsihijatrije u našoj zemlji.

- Dakle, 1923. profesor Laza Stanojević, koji je specijalizirao neurologiju kod nobelovca Julijusa Vagnera von Jaurega, počeo je da radi u okolini Zagreba. Profesor Batut mu je ponudio mu je katedru u Beogradu, gde je 10. oktobra 1923. održao prvo predavanje. To je dan od kog se računa da postoji neuropsihijatrija na Medicinskom fakultetu u Beoogradu.

03:11

VELIKI JUBILEJ KLINIKA ZA NEUROLOGIJU I PSIHIJATRIJU! Vek postojanja lidera neuropsihijatrije u čitavom regionu i kod nas

Doktor Sokić ističe značaj dvaju klinika ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

- Klinika je bila rasadnik, prvo je doktor Dimitrijević prešao u Sarajevo i tamo osnovao kliniku, a potom su doktori prelazili u Zagreb i Skoplje. Cela neurologija bivše Jugoslavije, sem slovenačke, je potekla na neuropsihijatriji u Beogradu.

Na kraju je otkrio i kakvi su planovi za budućnost:

- U proteklih 100 godina bilo je gorih dana nego sada. Bili su ratovi, razne reforme. Šta god da se dešava, moramo da se prilagodimo na ono što se od nas traži, ali da koristimo struku znanje, plemenitost i brigu o pacijentima što će nas povezivati i usmeravati u busdućnosti. Mi smo za poslednjih 5 godina zaposlili 21 mladog lekara, od kojih je 17 mlađe od 30 godina. To je velika količina pameti, emocija i želja, i siguran sam da ćemo u sledećih 100 godina imati dobrobit i napredak.

Proslavi u hotelu "Metropol” u Beogradu, prisustvovaće ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i direktor Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Milika Ašanin.

Goste će najpre pozdraviti domaćini - direktor Klinike za neurologiju, prof. dr Dragoslav Sokić, i direktor Klinike za psihijatriju, prof. dr Milan Latas. Prof. dr Dragoslav Sokić, između ostalog će, predstaviti Kliniku za neurologiju kroz njen istorijski razvoj, sadašnji trenutak i planove za budućnost, a prof. dr Milan Latas će govoriti o dobu moderne psihijatrije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:08

STRES NE MORA UVEK BITI LOŠ! Psihijatar za Kurir TV objašnjava šta je EUSTRES i na koji način nam pomaže da se prilagodimo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track