RAZLIKE IZMEĐU MUŠKE I ŽENSKE DEPRESIJE: Ko je sklonji opijatima i čije simptome je teže uočiti?
Foto: Shutterstock

niko nije zaštićen

RAZLIKE IZMEĐU MUŠKE I ŽENSKE DEPRESIJE: Ko je sklonji opijatima i čije simptome je teže uočiti?

Mentalno zdravlje -

Sve do puberteta devojčice i dečaci podjednako obolevaju od depresije. Kasnije su žene te koje su depresivnije. Statističari su precizno izračunali - žene u Srbiji dvaput češće obolevaju od depresije nego muškarci. Tako kod nas simptome depresije ima 5,3 odsto žena i 2,9 odsto muškaraca.

Zašto je tako, pitali smo dr Sanju Kaluđerović, neuropsihijatra u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

- Biološki parametri, pre svega hormonski status, čine žene sklonijim melanholičnim poremećajima. Praksa zaista potvrđuje da žene češće obolevaju od depresije, ali da su muškarci skloniji suicidu - objašnjava doktorka Kaluđerović.

Ona kaže da sve do puberteta devojčice i dečaci podjednako obolevaju od depresije, a onda ta negativna statistika, nažalost, počinje da ide u korist žena.

- Od puberteta, ali i kasnije tokom života depresivni simptomi javljaju se dvaput češće kod ženskog roda. Hormonske fluktuacije su prvi razlog što se to dešava. Naime, skok estrogena i prvi ciklus predstavljaju buđenje ženstvenosti, ali i prvi razlog skoka depresivnosti kod devojčica u pubertetu u odnosu na vršnjake. Sa svakim mesečnim ciklusom i ženskom biološkom cikličnošću do trudnoće, ponovo imamo skok depresivnosti u odnosu na suprotni pol. Period nakon porođaja je nova zamka – postporođajna depresija je veoma česta i javlja se kod velikog broja žena u Srbiji.

depresija
foto: Shutterstock

Depresija kod žena traje duže nego kod muškaraca

Problemi na poslu i perimenopauza su sledeća hormonska i depresivna zamka za žene.

- Trenutak kada se ciklus menja, a estrogen i progesteron postepeno gube pogoduje novoj depresivnoj epizodi kod žena. Ono što predstavlja rizik za pojavu depresije kod oba pola jeste genetika.

- Ako u porodici, i to u bližem rodu, imate nekoga ko je pokušao samoubistvo ili ga je realizovao - to je za kliničkog psihijatra biološki upozoravajući marker. Depresija kod žena traje duže nego kod muškaraca i češća su ponavljanja - ističe doktorka Kaluđerović.

Muške simptome depresije često je teže uočiti

Iako su žene teže pogođene depresijom i ranjivije zbog svoje biologije, ona se kod muškarca češće ne dijagnostikuje. I stručnjacima i članovima porodice mogu da promaknu simptomi depresije kod muškarca, pa oni mogu da zapadnu u teži oblik te bolesti i pre nego što im se ona ustanovi.

Žene češće nego muškarci razvijaju neki poremećaj u ishrani

Depresija i poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija i bulimija, kod žena često idu ruku podruku. Pored toga, uz depresiju, kod žena su česti i panični poremećaj, kao i opsesivnokompulzivno ponašanje.

Muškarci i žene mogu drugačije da reaguju na antidepresive

Ovo je nova oblast istraživanja i nema puno podataka o ovome. Ali postoje dokazi da ima određenih razlika u tome kako muški i ženski metabolizam reaguje na antidepresive.

Depresivni muškarci su skloniji samoubistvu nego žene
Depresivni muškarci su skloniji samoubistvu nego ženefoto: Shutterstock

Muškarci su skloniji samoubistvu

Pošto se simptomi depresije kod muškaraca najčešće kasnije primećuju, pa stoga i lečenje kasni, depresija može postati i te kako opasna bolest. Depresivni muškarci su skloniji samoubistvu nego žene.

Žene više razmišljaju o svojim osećanjima

Analiziranje i vraćanje negativnim osećanjima češći su kod depresivnih žena nego kod depresivnih muškaraca. Tokom takvih „nastupa“ žene su sklone da pričaju negativno o sebi, da plaču bez očiglednog razloga i da krive sebe. Za razliku od žene, muškarci umeju da zaokupe svoju pažnju nečim kada se osećaju depresivno, čime sebi olakšavaju.

Depresivni muškarci su skloniji opijatima

Depresivni muškarci se najčešće okreću piću i drugim opijatima, i to naročito važi za tinejdžere. Oko 20 do 25 odsto muškaraca koji boluju od depresije s vremenom imaju i problem s opijanjem.

Žene su osetljivije na stresne događaje

Depresija kao emocionalni odgovor na neki događaj češća je kod žena. Postoje dokazi da kada žena doživi stresno iskustvo, kao što su smrt u porodici, gubljenje posla i slično, ona na to reaguje na način koji produžava negativna osećanja i povećava stres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track