USAMLJENOST JE ŠTETNA PO ZDRAVLJE KAO I CIGARETE: Nedostatak druženja povećava rizik od umiranja za 39 %
Foto: Shutterstock

SZO upozorava

USAMLJENOST JE ŠTETNA PO ZDRAVLJE KAO I CIGARETE: Nedostatak druženja povećava rizik od umiranja za 39 %

Mentalno zdravlje -

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je usamljenost „ zdravstvenom pretnjom“, sa rizicima smrtonosnim kao i pušenje do 15 cigareta dnevno.

- Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja - rekao je za Gardijan izaslanik za mlade Afričke unije Čido Mpemba.

Mpemba i američki generalni hirurg dr Vivek Murti kopredsedavaju novoformiranom međunarodnom komisijom SZO za društvene veze, koalicijom od 11 vodećih zagovornika zdravlja i kreatora politike.

Svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacije

Njihova trogodišnja misija je borba protiv izolacione kuge ubrzane merama zaključavanja tokom pandemije KOVID-19.

U svom saopštenju Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacije, dok 5-15% adolescenata doživljava usamljenost.

Nova komisija SZO prati novu studiju Univerziteta u Glazgovu u Škotskoj koja je otkrila da nedostatak druženja sa prijateljima ili porodicom može povećati rizik od ranog umiranja za 39 %.

Oko 458.000 učesnika srednjih godina praćeno je oko 12 godina, sa oko 33.000 smrtnih slučajeva prijavljenih tokom perioda praćenja.

Svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacije
Svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacijefoto: Shutterstock

Neophodno povezivanje sa bliskim ljudima najmanje jednom mesečno

Istraživanje, objavljeno prošle nedelje u časopisu BMC Medicine, pokazalo je da je povezivanje sa prijateljima i porodicom najmanje jednom mesečno veoma vredno, dok se čini da interakcije na površinskom nivou ne smanjuju rizik od prerane smrti.

- Kada se bavimo problemima kao što su usamljenost i socijalna izolacija, moramo da procenimo ove različite dimenzije i odvojeno i u kombinaciji ako želimo da identifikujemo i podržimo one koji su najizolovaniji u društvu - ističe Hamish Foster, autor studije i klinički istraživač na Školi zdravlja i blagostanja Univerziteta u Glazgovu, navodi se u saopštenju.

Usamljenost nosi rizik od anksioznosti i kardiovaskularnih problema

Sa svoje strane, nova komisija SZO planira da „analizira centralnu ulogu koju društvena povezanost igra u poboljšanju zdravlja za ljude svih uzrasta i iznese rešenja za izgradnju društvenih veza u velikom obimu“.

- S obzirom na duboke zdravstvene i društvene posledice usamljenosti i izolacije, imamo obavezu da uložimo iste investicije u obnovu društvenog tkiva koje smo uložili u rešavanju drugih globalnih zdravstvenih problema, kao što su upotreba duvana, gojaznost i zavisnost - rekao je Murti u izjavi.

Istraživanja su pokazala da ukoliko je osoba stalno sama to nosi rizik od anksioznosti, depresije, slabe imunološke funkcije, kardiovaskularnih problema, pa čak i smanjenja mozga.

Ustanovljeno je da su temporalni režanj, potiljačni režanj, cingulum, hipokampus i amigdala manji kod ljudi koji su imali manje društvene interakcije.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/nypost.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track