5 NAČINA DA POBOLJŠATE SVOJE MENTALNO ZDRAVLJE U NOVOJ GODINI: Upravljajte stresom, unapredite svakodnevnicu
Foto: Shutterstock

zdrave odluke

5 NAČINA DA POBOLJŠATE SVOJE MENTALNO ZDRAVLJE U NOVOJ GODINI: Upravljajte stresom, unapredite svakodnevnicu

Mentalno zdravlje -

U modernom, užurbanom svetu, gde briga o mentalnom zdravlju postaje sve važnija, pred nama je nova godina koja pruža priliku za introspekciju i primenu pet jednostavnih, ali efikasnih strategija. Ove metode nam mogu pomoći da se nosimo sa stresom i poboljšamo naše opšte mentalno blagostanje.

Uspostavite kvalitetnu rutinu spavanja

Dovoljno sna je jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za naše mentalno zdravlje. Spavanje igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, kognitivnim funkcijama i opštem emocionalnom i psihološkom blagostanju.

Konstantna i kvalitetna rutina spavanja može imati pozitivan uticaj na suočavanje sa stresom. Davanje prioriteta kvalitetnom spavanju postaje važan korak u brizi o vašem mentalnom zdravlju.

Naučite da prepoznate da li je vaša anksioznost zaštitna ili problematična

Normalno je da se ponekad osećate anksiozno. Stručnjaci kažu da je to interni alarmni sistem koji može poboljšati naše performanse i pomoći nam da prepoznamo opasnost. Međutim, važno je biti u stanju da odredite kada nivo anksioznosti nije u normalnom opsegu.

- Ako počnete da primećujete da su zabrinutost i strah stalno prisutni, to je signal da vam je potrebna pomoć - rekao je dr Petros Levunis, predsednik Američkog psihijatrijskog udruženja, za New York Times.

Ostali znaci na koje treba obratiti pažnju su nemir, osećaj straha, ubrzan rad srca, znojenje, drhtavica i problemi sa koncentracijom.

anksioznost
foto: Shutterstock

Zaustavite ciklus negativnog razmišljanja

Ako smo skloni da previše razmišljamo, postoji nekoliko jednostavnih načina da obuzdamo tu naviku. Jedna od njih je ometanje. Možemo pokušati da igramo neku stratešku igru ili slušamo muziku.

Vežbajte zahvalnost

Zahvalnost je pozitivna emocija i važno je izraziti je kad god je to moguće. Ovo može uključivati pisanje pisama zahvalnosti ili beleženje pozitivnih stvari u našem životu. Zahvalnost prijateljima, partnerima, pa čak i kolegama na poslu takođe može doprineti mentalnom zdravlju.

bojenje mandale
foto: Shutterstock

Pokušajte da se bavite nekom vrstom umetnosti

Mnogi možda znaju da umetnost može da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja. Pisanje pesme, pevanje ili crtanje može nam pomoći da podignemo raspoloženje, bez obzira koliko se smatramo kreativnim.

Jedan od najlakših načina za početak je bojenje. Oko 20 minuta bojenja mandale, složenog geometrijskog dizajna, korisno je za smanjenje anksioznosti.

Održavanje mentalnog zdravlja postaje sve važnije, a ovim praksama možemo stvoriti osnovu za mentalnu ravnotežu i pronaći radost u malim stvarima.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/nytimes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track