Neurotične osobe su sklonije srčanim problemima: Najugroženiji anksiozni, depresivni i stalno zabrinuti
Foto: Profimedia

NOVA STUDIJA OTKRIVA

Neurotične osobe su sklonije srčanim problemima: Najugroženiji anksiozni, depresivni i stalno zabrinuti

Mentalno zdravlje -

Teskoba i razdražljivost povezani su s ranim znakovima starenja srca, pokazala je britanska studija.

Da bi istražio vezu između mentalnog zdravlja i rada srca, tim naučnika sa Univerziteta "Queen Mary" u Londonu pregledao je snimke srca 36.309 pacijenata, koji su popunili upitnik o svojim „neurotičnim osobinama ličnosti“, poput nestabilnog raspoloženja, anksioznosti, razdražljivosti i malodušnosti.

Istraživači su povezali „veću sklonost pojedinaca ka neurotičnim osobinama“ sa lošijom ventrikularnom funkcijom, većom fibrozom miokarda i većim otvrdnjavanjem arterija.

Utvrđeno je da je ova povezanost nezavisna od tradicionalnih faktora rizika za srčane probleme, kao što su pušenje i gojaznost, i bila je češća među muškarcima.

- Znamo da postoji veza između mentalnog zdravlja i potencijalnog razvoja kardiovaskularnih bolesti. Naša studija je otkrila da se štetne promene na srcu primećuju kod ljudi sa neurotičnim osobinama ličnosti kao što su anksioznost, depresija i preterana zabrinutost - rekao je Stefen Petersen, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu "Queen Mary" u Londonu i dodao:

- Čak i kada se uzmu u obzir faktori životnog stila kao što su pušenje, telesna težina i starost, izgleda da su neurotične osobine povezane sa znacima starenja srca - istakao je profesor Petersen i naveo da će njegov tim sada pokušati da otkrije kako ove osobine ličnosti utiču na funkciju srca i rizik od razvoja srčanih oboljenja na duži rok.

Prenela: V.N.

(izvor: independent.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track