Kundalini meditaciju koriste i psihoterapeuti: Oslobađa od loših osećanja, tuge, stresa i umora
Foto: Shutterstock

Balans

Kundalini meditaciju koriste i psihoterapeuti: Oslobađa od loših osećanja, tuge, stresa i umora

Mentalno zdravlje -


Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da kundalini meditacija smanjuje nivo kortizola, hormona stresa u krvi. Dve godine kasnije, psiholozi su dokazali da ova meditacija takođe smanjuje simptome anksioznosti.

Prema psihoterapeutima, oblik kundalini meditacije dostupan u zapadnom svetu može vas osloboditi nekih od najjačih osećanja – tuge, stresa, umora. Posle vežbi disanja koje su najodgovornije za ove blagodati kundalini meditacije, nivo energije raste i stres se smanjuje, a možete se usredsrediti i na lečenje traume.

Polaznici kundalini meditacije tvrde da ova praksa smiruje um, uravnotežuje nervni sistem i poboljšava kognitivne funkcije.

– Takođe, postoje koristi za celo telo – ono postaje elastičnije, mišići trupa su ojačani, a kapacitet pluća povećan, tvrdi Erika Polsinelli, specijalista za vežbe disanja u kundalini meditaciji.

Kako izgleda kundalini meditacija?

Njen efekat je opisan kao istovremeni odlazak u banju i trening srednjeg intenziteta. Dok u drugim meditacijama ležite opušteno, zatvorenih očiju i koncentrirani, ovde ste vrlo aktivni. Vaše telo je u određenom položaju joge, morate da kontrolišete dah, a oči su vam fokusirane na određenu tačku.

Kundalini joga utiče na kompletno zdravlje tako što prvenstveno dovodi endokrini sistem u ravnotežu, a jača nervni.

Posle nekog vremena ljudi počinju da osećaju čak i bol u mišićima i umor, a neko se i zapita: “Kako će me ovo opustiti?”. Ali u tome i jeste trik. Postajete toliko usredsređeni na disanje, da svi spoljni uticaji, sve misli nestaju, mozak se prazni.

Ako želite da isprobate kundalini meditaciju, najbolje bi bilo da se obratite stručnjaku i posetite neki od kurseva, a na Jutjub kanalu postoje video snimci koji vam takođe može dati uvid u ovu praksu.

Kada da meditirate?

Svako vreme je pravo vreme, pogotovo ako meditaciju ponavljate svaki dan i održavate kontinuitet. Imajte na umu da je prava stvar umiriti telo ujutru, i to je nešto najbolje za vas, jer ce tokom celog dana vaše telo biti prirodno mirno. Najbolje vreme za jutarnju meditaciju je pre izlaska sunca, dok je za večernju meditaciju najbolje vreme pred zalazak sunca ili neposredno pre odlaska u krevet.

Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track