"Mikrostres" uništava fizičko i emocionalno zdravlje: Kad se mali problemi gomilaju i stvaraju veće
Foto: Promo

saveti

"Mikrostres" uništava fizičko i emocionalno zdravlje: Kad se mali problemi gomilaju i stvaraju veće

Mentalno zdravlje -


Svi smo izloženi brojnim „mikrostresovima“, neki od nas više od drugih. Ove „izbočine“ na našem životnom putu su toliko beznačajne i kratke da ih jedva registrujemo, ali nam mogu izazvati velike zdravstvene probleme.

Mikrostresovi se ne mogu porediti sa „makrostresovima“, poput jurnjave automobila u kojem prevozite trudnicu koja se tek porodila, ili činjenica da vozite auto sa pokvarenim kočnicama, a da ga prethodno niste registrovali.

Mikrostres može izgledati bezopasno pojedinačno, ali kumulativno može značajno da vam iscrpi energiju i ošteti fizičko i emocionalno zdravlje, upozoravaju tri američka naučnika.

Oni su peporučili su tri načina koji vam mogu pomoći da se mikrostresovi drže pod kontrolom.

Stres, posao, nervoza
foto: Profimedia

Počnite sa malim problemima

Najbolje je da počnete tako što ćete pokušati da rešite jedan mali problem nedeljno.

Ako vam se čini da ne možete u potpunosti da verujete svojim kolegama, možete, na primer, prijateljski razgovarati sa njima o tome.

Recite im na čemu radite te nedelje i pitajte ih kako se nose sa svojim radnim obavezama. Ovo bi moglo pomoći u izgradnji međusobnog poverenja i smanjenju vaših briga.

Upravljajte svojim odnosima

Glavni mikrostres koji je naveo većina ispitanika odnosio se na „iscrpljujuću ili negativnu interakciju“ sa članovima porodice ili sa prijateljima.

Rešavanje ovog mikrostresora neće značiti prekid kontakta sa ovim ljudima, jer većinu vremena ne možete da ih izbegnete, već preoblikovanje međusobnih interakcija koje će ograničiti izvor mikrostresa na najefikasniji način, kažu istraživači.

preoblikovanje međusobnih interakcija koje će ograničiti izvor mikrostresa
preoblikovanje međusobnih interakcija koje će ograničiti izvor mikrostresafoto: Shutterstock

Pokušajte da usvojite "višedimenzionalni" način života

Bilo da se radi o volonterskom radu, novom hobiju ili širenju kruga prijatelja, dodavanje nove dimenzije vašem životu može pomoći u smanjenju uticaja mikrostresa, otkrili su istraživači.

Rekli su da su najsrećniji ispitanici u njihovoj studiji bolje mogli da stave mikrostresove u perspektivu i prepoznaju trivijalnosti, velikim delom zato što su nove osobe pripadale dvema ili trima skupinama ljudi izvan njihovog poslovnog i porodičnog kruga, što im je omogućilo da se počnu baviti drugim važnim aktivnostima. To ih je u suštini "vakcinisalo" protiv mikrostresa i pomoglo im da se "izdignu iznad" stvari na koje nisu mogli da kontrolišu i da utiču.

Prenela: N.R.

Izvori: Zivim.gloria.hr / zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track