Kako stojite s ljubavlju prema sebi? 8 ključnih tehnika da to popravite
Foto: Thinkstock

razvijajte samoempatju

Kako stojite s ljubavlju prema sebi? 8 ključnih tehnika da to popravite

Mentalno zdravlje -

Šta je samoempatija? Zašto može da izgleda tako neuhvatljivo kada je tako korisna za nas? Često se čini da je mnogo lakše gajiti empatiju prema drugima nego prema sebi.

Samoempatija (saosećanje prema sebi) je briga o sebi, a ne tako da vas obuzima stid ili se kažnjavate, posebno ako ste pogrešili. Možda je vaš prvi impuls da previše očekujete od sebe ili ste nestrpljivi u vezi nekog napretka. Ili ćete možda ulaziti u sukob zbog neuspeha na poslu ili u komunikaciji sa voljenom osobom. Ili možda mrzite ili krivite sebe. Bez samoempatije, ovo su situacije koje nikuda ne vode. Zato je toliko bitno da postanete zdrava, osnažena, empatična osoba, pre svega prema sebi, a onda i prema drugima, kaže čuvena psihijatrica dr Džudit Orlov, autorka knjige "The Genius of Empathy".

Zbog apsolutne važnosti ove teme, autorka je posvetila celo poglavlje samoempatiji nazivajući je isceljujućom silom u našem životu. Sledi osam saveta kako da počnete da je praktikujete.

Osam saveta za izgradnju samoempatije

  • Ponašajte se ljubazno prema sebi koliko i prema drugima.
  • Poštujte svoje potrebe umesto da uvek stavljate druge na prvo mesto.
  • Imajte samilost prema sebi u teškim vremenima umesto da se okrivljujete i osećate stid.
  • Postavite granice poštovanja u kontaktu sa nezdravim ponašanjem.
  • Budete u blizini pozitivnih ljudi koji vas podržavaju.
  • Oprostite sebi kada pogrešite.
  • Prihvatite pomoć, brigu i ljubav drugih ljudi.
  • Budite zadovoljni sobom kada stvari radite dobro.
na sreći i ljubavi treba raditi
na sreći i ljubavi treba raditifoto: Profimedia

- Afirmacije isceljenja su još jedan način da pristupite samoempatiji, promovišete isceljenje i prestanete da krivite i kažnjavate sebe za ono što je van vaše kontrole. Evo jedne koju preporučujem svojim pacijentima - navodi dr Orlov i savetuje da je ponavljate tokom dana da biste smanjili stres ili jednostavno da biste se osećali dobro:

"Dišem duboko. Moje telo je opušteno. Idem napred ka zdravlju i lakoći."

Samoempatija znači prihvatanje da ste ljudsko biće i da možete da učite i rastete. Naravno, pogrešićete ili ćete se kajati. Možete se kretati napred, vraćati unazad, a zatim ponovo ići napred. Vi niste savršeni. Niko od nas nije. Hvala Bogu. Savršenstvo je tako dosadno, naglašava psihijatrica.

- Volim japanski koncept vabi-sabija, koji nesavršenosti vidi kao lepe i zanimljive. Svi smo mi u haosu i izuzetni u isto vreme. Samoempatija počinje tako što ste spremni da prihvatite delove sebe koji nisu sjajni, kao i one koji to jesu - poručuje dr Orlov.

Pripremila: N.L.

Izvor: Psychologytoday.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track