Šta možete uraditi ako stres utiče na vaš apetit: Uz ova 3 koraka vratite balans
Foto: Shutterstock

KORISNO JE ZNATI

Šta možete uraditi ako stres utiče na vaš apetit: Uz ova 3 koraka vratite balans

Mentalno zdravlje -

Bilo da je uzrokovan poslom, ličnim odnosima ili finansijskim brigama, stres može imati značajan uticaj na vaše telo i um. Jedan od često zanemarenih efekata stresa je gubitak apetita, ali postoje saveti kako to preokrenuti.

Neki ljudi osećaju potrebu da dodatno grickaju kada su uznemireni jer kortizol, poznat kao „hormon stresa“, može izazvati žudnju za brzim izvorima energije poput ugljenih hidrata. S druge strane, stres može dovesti do potpunog gubitka apetita kod nekih ljudi. To je zbog drugih hormona koje telo oslobađa pod stresom, kao što su adrenalin i hormon koji oslobađa kortikotropin, koji mogu da potisnu osećaj gladi.

Istraživanja pokazuju da stres može izazvati i gastrointestinalne simptome kao što su mučnina, bol ili uznemireni stomak, što može dodatno otežati unos hrane.

Ali preskakanje obroka može dovesti do promena raspoloženja, umora i još više mučnine. Evo šta možete uraditi ako stres utiče na vaš apetit.

Meditacija, duboko disanje
foto: Profimedia

Vežbajte tehnike opuštanja

Tehnike kao što su duboko disanje, meditacija ili dijafragmatično disanje mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju apetita. Dijafragmatično disanje, koje uključuje duboko disanje kroz dijafragmu umesto plitkog disanja iz grudi, može biti posebno korisno u smanjenju anksioznosti i opuštanju tela.

Nemojte obavljati više zadataka dok jedete

Kada jedete, fokusirajte se samo na hranu. Multitasking može odvratiti pažnju od hrane i smanjiti uživanje u obroku, što može dodatno smanjiti apetit.

Istraživanja pokazuju da temeljno žvakanje hrane podstiče oslobađanje digestivnih enzima u vašoj pljuvački, koji razgrađuju čestice hrane na manje komade koje želudac lakše metaboliše. Jedenje velikih, brzih zalogaja može izazvati refluks kiseline i pogoršati postojeću mučninu ili nelagodnost u stomaku.

Zdrava Ishrana, zdravlje kostiju
foto: Shutterstock

Pripremite obroke na vreme

Planiranje i priprema obroka unapred može vam pomoći da se držite zdrave ishrane čak i kada ste pod stresom. Priprema obroka smanjuje stres prilikom odlučivanja šta da jedete i osigurava da uvek imate hranljive obroke pri ruci, što vam može pomoći da nivo energije bude stabilan i vaš apetit bolji.

Ako vam je teško da jedete velike obroke, pokušajte da jedete manje obroke bogate hranljivim materijama češće tokom dana. Pored toga, pokušajte da smanjite potrošnju kafe, energetskih napitaka i alkohola i umesto toga pijte biljne čajeve ili vodu.

Međutim, ako gubitak apetita traje duže vreme i ozbiljno utiče na vaše zdravlje, razmislite o razgovoru sa stručnjakom za mentalno zdravlje ili nutricionistom.

Prenela: O.M.

(izvor: ljepotaizdravlje.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track