Septembar je mesec borbe protiv demencije, a 21. septembra obeležen je međunarodni dan njenog najčešćeg oblika, Alchajmerove bolesti. Procenjuje se da u svetu od različitih oblika demencije boluje 55 miliona ljudi, dok Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi njihov broj do 2050. godine mogao da poraste na 139 miliona. U Srbiji boluje oko 140.000 ljudi.

Rano prepoznavanje simptoma, kod sebe, ali pre svega kod drugih, odnosno bližnjih, izuzetno je važno, jer zaboravnost u nekim slučajevima može bude bude posledica određenih zdravstvenih stanja, pa se njihovim lečenjem i demencija može sprečiti ili odložiti. Simptome je najteže uočiti kod sebe, a sa razvojem bolesti svest o promenama postaje sve slabija. 

demencija shutterstock_1776494366.jpg
Shutterstock Svest o bolesti opada s njenim razvojem

Mini kognitivni test se koristi u tu svrhu kao pokazatelj moždanih funkcija i može se lako primeniti kod kuće. Test bi trebalo obaviti u jednom potezu, u vreme kada su ometanja minimalna, a traje oko tri minuta. Ukoliko vas zabrinjava sopstvena zaboravnost, zamolite nekoga od ukućana da vas testira (i naravno, nemojte dalje da čitate tekst). 

Tri reči

Pre početka, važno je osigurati da osoba pažljivo sluša. Zatražite od nje da zapamti tri nepovezane reči i ponovi ih kako biste bili sigurni da ih je pravilno čula. Možete, na primer, reći: "Sada ćemo uraditi nešto što zahteva malo koncentracije. Jesi li spream/na?" Zatim izgovorite tri reči, poput "banana, sunce, stolica", i zamolite osobu da ih ponovi. Ako ne uspe iz prve, ponovite reči do tri puta. Ukoliko ni nakon tri pokušaja ne uspe da ih zapamti, pređite na sledeći zadatak.

crtanje sata shutterstock_1475633198.jpg
Shutterstock Crtanje sata je tu i da skrene pažnju sa prvog koraka

Crtanje sata

Sledeći korak je crtanje sata. Dajte osobi papir sa nacrtanim krugom i zatražite da unese sve brojeve u krug, a zatim da podesi kazaljke na "deset minuta posle jedanaest". Ako crtež sata nije završen za tri minuta, prekinite i pređite na podsetnik reči. Ono što se na ovom crtežu gleda je procena vizuelno-prostorne i izvršne (operativne) funkcije, a ona može da bude narušena u ranoj fazi demencije.

Koje tri reči?

Na kraju, zamolite osobu da se seti tri reči koje je prethodno čula. Bez obzira na to da li je tačno ponovila reči na početku testa, ovaj deo uvek treba sprovesti. Postavite pitanje: "Koje su tri reči koje sam te zamolio/la da zapamtiš?" Njegovim/njenim odgovorima se završava test.

Ukoliko je osoba imala poteškoća da se priseti ovih reči, svakako bi trebalo posetiti lekara.

Pripremila: N.L.

Izvor: Mini-cog.com/Zdravlje.kurir.rs