- Definisanje glavnog problema pomaže ti u postavljanju prioriteta. Prepoznavanje i priznavanje emocija je ključno za proces tvog isceljenja. Fokusiranje na ono što možeš kontrolisati pomaže ti u smanjenju stresa. Važno je da krizu sagledaš i iz nekog drugog ugla, da je vidiš kao mogućnost za rast i preusmeravanje životnog puta. Kriza te primorava da se zapitaš ko si, šta želiš i da li živiš u skladu sa svojim vrednostima i potrebama - objašnjava dr Natalija Đurić, lekar, psihološki savetnik i OLI psihoterapeut u edukaciji na svom Instagram profilu.

Prema njenim rečima kriza nas često izvlači iz zone komfora, primoravajući nas da isprobamo nove stvari ili da prihvatimo promene koje smo ranije izbegavali.

- To može otvoriti vrata novim mogućnostima, karijerama, odnosima ili životnim putevima koje ranije nisi smatrala opcijama. Iako kriza može delovati parališuće, često je katalizator za promene koje te vode ka ispunjenijem životu. Važno je da preduzmeš male, konkretne korake ka rešavanju problema. Postavljanje ciljeva, ma koliko mali bili, pomaže ti da preusmeriš energiju ka konstruktivnim rešenjima.

depresija-shutterstock-1673260792.jpg
Shutterstock Postavljanje ciljeva, ma koliko mali bili, pomaže ti da preusmeriš energiju ka konstruktivnim rešenjima.

Ova pitanja mogu pomoći u dubljem razumevanju situacije i pružiti pravac u rešavanju problema: 

1) Šta me najviše opterećuje u ovoj situaciji? 

2) Kako se osećam zbog ove situacije? 

3) Postoje li neki obrasci u mom ponašanju ili razmišljanju koji doprinose ovoj krizi? 

4) Šta je izvan moje kontrole, a šta mogu kontrolisati? 

5) Kako ova kriza može doprineti mom rastu i razvoju? 

6) Koje su moje osnovne vrednosti i da li živim u skladu s njima?

7) Koga mogu zamoliti za pomoć ili podršku? 

8) Šta mi je trenutno potrebno da se osećam bolje? 

9) Šta bi rekao nekom ko prolazi kroz sličnu situaciju? 

10) Kako mogu prilagoditi svoja očekivanja prema sebi u ovom trenutku? 

Svetski dan mentalnog zdravlja

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se svake godine 10. oktobra sa ciljem podizanja svesti o različitim aspektima mentalnog zdravlja širom sveta i mobilisanjem opštih napora u podršci mentalnom zdravlju, a ove godine biće obeležen pod sloganom "Mentalno zdravlje i posao".

Pripremila: Violeta Nedeljković