NE MOŽE DA SE IZLEČI! Ekspert za MIGRENE otkriva sve TAJNE: "Ako uspete u OVOME, imaćete veće šanse da otklonite bol "
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

SVI JE TRETIRAJU KAO OBIČNU GLAVOBOLJU, ONA TO NIJE

NE MOŽE DA SE IZLEČI! Ekspert za MIGRENE otkriva sve TAJNE: "Ako uspete u OVOME, imaćete veće šanse da otklonite bol "

Saveti stručnjaka -

Za migrenu nema izlečenja. Ali savremenom terapijom i individualnim pristupom može da se izmeni učestalost migrene i uspešno prekine migrenski atak u samom početku

Prvo i osnovno pravilo u lečenju migrene jeste - ovu glavobolju treba lečiti odmah. Iako su moderni antimigrenski lekovi efikasni bez obzira na to u kojoj se fazi nalazi napad, treba poštovati pravilo - što pre, to bolje.

Možemo da utičemo na učestalost, intenzitet i prateće simptome

Savremena terapija lekovima, uz promenu nekih štetnih navika i izbegavanje pojedinih namirnica i alkoholnih pića, može da izmeni učestalost migrene i uspešno prekine migrenski atak u samom početku, ali potpunog izlečenja – nema.

U sadašnjem trenutku nismo u stanju da izlečimo migrenu, ali možemo da utičemo na njenu učestalost, intenzitet i prateće neprijatne simptome, kao i da uspešno prekinemo napad u samom početku – kaže doktor Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i ekspert za glavobolje.

Migrena nije obična glavobolja

Najveći problem je što mnogi migrenu tretiraju kao običnu glavobolju, a ona to nije.

– Lekovi koji se koriste u terapiji migrene mogu se podeliti u dve grupe: lekovi za prevenciju napada migrene i lekovi protiv bola u napadu migrene.

Migrena, Glava, Glavobolja
foto: Shutterstock

Preventivni terapijski lekovi

Ukoliko pacijent ima više od tri-četiri migrenske glavobolje mesečno, daju se preventivni terapijski lekovi koji se uzimaju svaki dan da bi se smanjio broj napada.

– Kod njih se koriste dve terapije. Jedna je za smanjenje učestalosti, dok se drugi lekovi piju isključivo za vreme trajanja migrene. Često se paralelno primenjuju i lekovi iz grupe anksiolitika, koji imaju funkciju smanjenja stepena anksioznosti i psihičke napetosti.

SVE ZAPISUJTE U DNEVNIK

Saznajte šta kod vas uzrokuje migrenske glavobolje vodeći mini-dnevnik. Svaki put kada imate napad migrene, zapišite znakove upozorenja (prodrom), provokativne faktore i učestalost. Ako u tome uspete, imaćete veće šanse da otklonite bol i proredite migrenske glavobolje

Individualna terapija je najefikasnija

Terapija se svakom pacijentu prilagođava individualno, što zahteva povremene kontakte lekara i pacijenta radi praćenja efekta terapije i njene eventualne korekcije.

Pored medikamentozne terapije, primenjuje se i individualna psihoterapija, perkutana elektrostimulacija trigeminalnog nerva, neurofidbek i biofidbek terapija.

Naučite da kako da ostanete mirni u stresnim situacijama

Ako su migrene uzrokovane stresom ili napetošću, pokušajte prepoznati šta ih izaziva, ali i kako da ostanete mirni u stresnim situacijama da bi prevenirali buduće napade. Jedna od tih metoda svakako je i joga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track