KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU GRICKALICU NIKADA NE BI POJEO: Goji nas, povećava pritisak i šećer u krvi, uništava nam zdravlje
Foto: Shutterstock

Zaboravite da postoji

KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU GRICKALICU NIKADA NE BI POJEO: Goji nas, povećava pritisak i šećer u krvi, uništava nam zdravlje

Saveti stručnjaka -

Koliko god primamljivo, nezdrava hrana je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja srca. A kao kardiolog, postoji jedna vrsta nezdrave hrane koju nikada ne bi trebalo da jedemo. U pitanju je čips.

- Tokom jedne godine, ukoliko jedete samo jednu kesicu čipsa svakog dana, mogli biste da unese oko 3/4 šolje soli u vaše telo, a istovremeno uvećate svoju težinu i do 6 kilograma - kaže doktorka Elizabet Klodas, kardiolog.

Nezdrave glickalice negativno utiču na krvne sudove u roku od par sati

Previše natrijuma može povisiti vaš krvni pritisak, a značajno povećanje telesne težine može negativno uticati na holesterol i šećer u krvi.

Doktorka međutim upozorava da ne morate čekati godinu dana da biste videli efekat. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane lošeg kvaliteta negativno utiče na funkciju krvnih sudova u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja.

humus sa povrćem
foto: Shutterstock

Odaberite zdravije opcije

Doktorka savetuje da se umesto čipsa ili drugih nezdravih grickalica odlučimo za zdraviji izbor.

- Kada želim da izbegnem brzu hranu, umesto toga za zdravo srce jedem humus sa povrćem, sveže orašaste plodove, ili voće - kaže dr Klodas.

Često posegnemo za čipsom ne zato što smo gladni, već zato što nam je dosadno ili nekada jednostavno žudimo za njim. Ali oni nisu dobri razlozi za konzumiranje nečega što aktivno sabotira vaše napore da poboljšate zdravlje srca.

- Često razmišljam o citatu Majkla Polana: „Ako ste gladni, pojedite jabuku. Ako ne želite jabuku, niste gladni" - zaključuje dr Klodas.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/cnbc.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track