Kako da pobedimo PMS i njegovih 150 simptoma: Nije bolest ali ume da nam napravi pakao od života
Foto: Shutterstock

Pitali smo ginekologa

Kako da pobedimo PMS i njegovih 150 simptoma: Nije bolest ali ume da nam napravi pakao od života

Saveti stručnjaka -

Razdražljivost, preosetljivost, nadutost, bol u donjem stomaku i krstima, umor... Ovo su samo neki nsimptomi predmenstrualnog sindroma, a istraživanja pokazuju da ih ima više od 150 i da ih je iskusilo oko 85 odsto žena.

Međutim, iako ovaj sindrom, ili PMS, kako se kraće zove, nije bolest, u nekim slučajevima izaziva ozbiljnu nelagodnost, a ponekad zahteva i odlazak lekaru, kao i odgovarajuću terapiju.

– Uzrok PMS-a počiva u nagloj promeni hormona, na čije varijacije žene različito reaguju. Međutim, kako će se simptomi ispoljiti i koliko će biti jaki, zavisi i od trenutnog stanja organizma i od psihofizičke konstitucije ličnosti – objašnjava prof. dr Miroslava Gojnić Dugalić, načelnik Odeljenja za patologiju trudnoće u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS-a.

Dr Miroslava Gojnić Dugalić
Dr Miroslava Gojnić Dugalićfoto: Privatna Arhiva

Da bismo odredili pravilnu terapiju, potreban nam je ginekološki nalaz, kolposkopija i uredan citološki bris, to jest papanikolau test.

Ako predmenstrualni simptomi dugo traju, ako su pravilo, a ne izuzetak i ukoliko značajno utiču na psihofizičko stanje žene ugrožavajući njene dnevne aktivnosti, potrebno je potražiti stručnu pomoć.

Postoje žene kod kojih se dominantnije ispoljavaju simptomi promene raspoloženja, pa se u tim slučajevima preporučuje poseta psihologu. Ukoliko se javljaju jake glavobolje i poremećaj sna, onda je, pored ginekološkog i pregleda psihologa, ženi potreban i kompletan internistički pregled kako bi se isključile druge endokrinološke prikrivene problematike – ističe naša sagovornica.

Nekada je neophodna terapija

U nekim situacijama, kada je hormonalni disbalans izraženiji, u dogovo ru s ginekologom i internistom, daje se adekvatna terapija radi ublažavanjem simptoma.

– Da bismo odredili pravilnu terapiju, potreban nam je ginekološki nalaz, kolposkopija i uredan citološki bris, to jest papanikolau test. Ponekad je neophodno uključiti i terapiju za druga organska oboljenja, koja su prikrivena, a manifestuju se kod žena baš u periodu predmenstrualnog sindroma – savetuje doktorka Gojnić Dugalić.

Šta može da pomogne?

Simptomi PMS-a mogu se ublažiti promenama načina života, zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću.

– Vežbanje i pravilna ishrana mogu da kontrolišu nadimanje, razdražljivost i promene raspoloženja povezane s PMS-om. Preporučuje se 30–45 minuta vežbanja četiri do pet dana nedeljno – savetuje naša sagovornica.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track