Masna jetra leči se pravilnom ishranom: Na ove namirnice zaboravite, a evo šta možete jesti svakog dana
U prethodne tri decenije primećen je porast nealkoholne masne jetre. Na ovu činjenicu mnogo utiče ubrzan ritam savremenog čoveka, koji ne dozvoljava da se dnevno unese kvalitetan obrok. Razlog je i povećan unos gaziranih pića bogatih belim konzumnim šećerom, konzumiranje pekarskih proizvoda, slatkiša i slično.
Svaka četvrta osoba u svetu danas boluje od nealkoholne masne jetre. Ako se na vreme ne leči, ova bolest može da dovede do ciroze jetre, pa i potpunog otkazivanja rada ovog vitalnog organa, a osobe koje boluju od nje imaju i povećan rizik od pojave raka jetre. Dobra vest jeste da je ovu bolest moguće sprečiti, ali i izlečiti.
- Nealkoholna masna bolest jetre se sve češće povezuje sa metaboličkim sindromom, kompleksnim oboljenjem i poremećajem metabolizma koje uključuje visceralnu gojaznost (masnoće koje su nakupljene oko organa), insulinsku rezistenciju na insulin i povišen krvni pritisak - kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista.
Ostali mogući uzroci masne jetre su:
- prekomerna telesna masa
- ishrana bogata prostim ugljenim hidratima (slatkiši, grickalice, proizvodi od belog brašna…)
- predoziranje lekovima (kortikosteroidi, tetraciklini)
- pothranjenost
- ishrana siromašna proteinima
- trudnoća
- trovanje vitaminom A
- bypass hirurški zahvat na tankom crevu
- cistična fibroza
- urođeni poremećaji metabolizma glikogena, galaktoze, tirozina i homocistina
- dijabetes
- Reyev sindrom
- dugotrajna infuzijska prehrana
Simptomi masne jetre
Simptomi masne jetre povezani su sa stepenom, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni sa kakvim simptomima, posebno ako je u pitanju hronično stanje. Ukoliko ipak postoje, simptomi mogu biti:
- bolovi ili osetljivost ispod desnog rebarnog luka
- oticanje trbuha
- žutica
- povišena telesna temperatura
- ako masna jetra nije izazvana alkoholizmom, simptomi su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu
Dijetalna ishrana je sastavni deo lečenja bolesnika sa masnom jetrom, ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji oporavak, pravilna ishrana štiti jetru i omogućava joj oporavak i ispravnu funkciju. Važan je izbor i količina namirnica, uvek treba birati kvalitetnu hranu, pravilno je pripremiti i konzumirati je po principima pravilne ishrane:
- Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka (3 glavna i 2-3 užine), pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vredniji od večernjih.
- Suviše vruća i suviše hladna, kao i suviše začinjena jela su štetna.
- Treba jesti polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
- Bolesnici moraju da izbegavaju preterano veliki unos životinjskih masnoća u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da je uvek bolje obariti, blanširati, kuvati ili grilovati namirnicu;
- Konzumirati visoko vredne belančevine: ribu, belo meso, mladi sir, jogurt, povrće;
- Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena!
- Izbegavanje svih konditorskih proizvoda, zbog visokog udela prostih ugljenih hidrata, koji utiču na nepravilno funkcionisanje.
- Izbegavanje gaziranih pića je takođe esencijalno.
Zabranjena jela i pića
- Svinjska mast
- Loj
- Konzervisani suhomesnati proizvodi
- Jaki umaci
- Jaki začini
- Pikantni sirevi
- Orasi
- Lešnici
- Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola
- Beli hleb i proizvodi od belog brašna
- Gazirana pića
Dozvoljena jela i pića:
- Supe i čorbe: sve vrste nemasnih supa: od nemasnog mesa, sa puno raznovrsnog povrća;
- Meso: teletina, jagnjetina, junetina, riba;
- Mleko i mlečni proizvodi sa manjim % masnoće
- Povrće: sve vrste su poželjne, u sirovom stanju ili termički obrađeno. Posebno se preporučuje tamnozeleno povrće zbog visokog sadržaja materija koje podstiču razgradnju nataložene nasnoće
- Voće: banane, pomorandže, grejpfrut, jagoda, borovnica, grožđe, jabuka, limun, trešnje, breskve, avokado (puno kvalitetne neškodljive biljne masnoće)
- Artičoka: posebno važna namirnica. Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi. Artičoka je povrće iz porodice glavočika, sadrži visok nivo flavanoida silimarina i inulina koji imaju zaštitno dejstvo na jetru. Osećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka, najbolje grilovanu ili dinstanu uz ribu prelivenu sosom od belog luka i peršuna.
- Beli luk: podstiče eliminaciju masnoće iz krvi, a i snižava pritisak, tako da u kombinaciji sa artičokom predstavlja idealan spoj.
Zdrave zamene za nezdrave namirnice
Jesti hleb od celog zrna žitarica (integralni) i poželjno bajat (odstojao barem jedan dan). Umesto belog (glaziranog) pirinča jesti integralni (braon) pirinač. Žumanca, suhomesnate proizvode i crveno meso svesti na minimum (ukoliko je jetra manje zahvaćena) ili potpuno izbaciti. Od mesa jesti belo ćureće i pileće meso, kao i posne vrste ribe, uz junetinu i teletinu povremeno. Konzumirati nemasni jogurt i surutku.
- Lagana fizička aktivnost 25 minuta dnevno je izuzetno blagotvorna (pešačenje, vožnja bicikla ili bilo koji vid odgovarajuće rekreacije). Ako postoji problem prekomerne telesne težine poželjno ga je rešiti. Dnevni unos tečnosti 2,5 litara dnevno najmanje, da bi se što kvalitetnije i brže eliminisale nataložene masnoće - savetuje naša sagovornica.
Preporučuje se i jednodnevni detoks tretman
- Po ustajanju popiti čašu tople vode sa jednim isceđenim limunom i malo meda.
- Popiti sveže spremljen sok od šargarepe ili pojesti salatu od rendane šargarepe sa rendanom jabukom.
- Doručak: činijica mešane voćne salate sa 1 kašikom raznih semenki- bundeva, suncokret, semenke lana... ili frape od trešanja i pirinčanog mleka. Pojesti koliko je dovoljno da budete siti.
- Pre užine čaj od maslačka plus čaša ili više vode.
- Užina: sveže ceđen voćni sok i integralni keks, ili salata od sirovog celera i šargarepe.
- Ručak: veliki tanjir zelene salate ili salate od sirovog povrća, integralni pirinač pripremljen na vodi uz dodatak povrća, jogurt. Ili supa od povrća, kuvano povrće i riba, uz sok od jabuke.
- Posle ručka popiti čašu vode i čaj od maslačka, ili neki drugi preporučeni čaj.
- Pre popodnevne užine sveže pripremljen voćni ili povrćni sok.
- Popodnevna užina: neki od preporučenih čajeva uz mladi nemasni sir namazan na krišku integralnog dvopeka.
- Pre večere jedna jabuka dobro oprana u toploj vodi.
- Večera supa od povrća sa malo ili bez soli, grilovana artičoka sa barenom belom ribom i salata od mešanog povrća začinjena belim lukom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
- Posle večere može da se popije neki od preporučenih čajeva.
- Pre spavanja popiti još jednu čašu vode u kojoj je rastvoreno malo gline i lana.
Suplementacija
- Poželjno je koristiti sok od aloje koji podstiče regeneraciju jetre, ne samo od masnoće, već i od raznih nataloženih toksina
- Savetuju se kapsule omega 3 i masne kiseline
3 čaja za masnu jetru
• Broćika i kičica: Čajevi ovih biljaka vrlo su lekoviti za jetru. Mogu se napraviti kao mešavina jednakih delova ili pojedinačno. Piti 3-4 šoljice čaja dnevno, tako što se kafena kašika mešavine prelije sa 2 dl vrele vode, i procedi nakon desetak minuta
• Breza, majčina dušica, neven, orah (listovi), pravi pelin, peršun (cela biljka), rusomača, vodopija, maslačak (listovi, koren), čičak, ruzmarin (podstiče rad jetre), žalfija: svi ovi čajevi podstiču funkciju jetre uz izbacivanje otrova i masnoće, a pripremaju se tako što se kafena kašika osušene biljke prelije sa 2 dl vrele vode, procedi nakon desetak minuta, po potrebi zasladi medom i konzumira
• Šipak: Piti tri puta na dan po jednu šoljicu čaja četvrt sata pre obroka.
- Smatra se da bolest postoji kada nakupljena mast u jetrenim ćelijama prekorači 5% mase ovog organa što se smatra za normalnu vrednost. Poremećaj može biti privremen ili dugotrajan. Ovo stanje masne jetre, često može da ukazuje na neki poremećaj u funkcionisanju organizma, a ako se zanemari i ne leči, može se smatrati za faktor rizika u nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i odstrani, moguće je ozdravljenje. Često može dugo vremena biti neotkrivena. U najtežim slučajevima jetra može biti uvećana i do tri puta kada je bolna i osetljiva na dodir. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu koji se koriste za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može da se poremeti zbog niza razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetri - objašnjava Ivana Đurović.
Uzroci masne jetre
Najčešći uzrok masne jetre je alkoholizam. Preterana konzumacija alkohola menja način razgradnje i skladištenja masti, a stanju doprinosi i hronična pothranjenost često prisutna kod alkoholičara. Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnostikuje kod ekstremno gojaznih žena, trudnica ili osoba s dijabetesom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni