Kondilomi ili genitalne bradavice: Sve što morate znati o najčešćoj polno prenosivoj bolesti
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

Kondilomi ili genitalne bradavice: Sve što morate znati o najčešćoj polno prenosivoj bolesti

Saveti stručnjaka -

Kondilomi ili genitalne bradavice su mekani izraštaji koji se pojavljuju na genitalijama. Oni su seksualno prenosiva bolest izazvana određenim sojevima humanog papiloma virusa (HPV). U gotovo jednakom procentu javljaju kod oba pola, ali kod žena ove promene češće imaju vidljiv oblik - izrasline (bradavice) različite veličine i broja, karanfiolastog izgleda.

- Postoji 30 do 40 sojeva HPV-a koji posebno utiču na genitalije, ali samo nekoliko ovih sojeva izaziva genitalne bradavice. HPV virus se prenosi putem dodira kože na kožu, zbog čega se smatra seksualno prenosivom bolešću. Svaka seksulna aktivna osoba je u riziku od HPV infekcije, uključujući genitalne bradavice – objašnjava prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog.

Radi se o najčešćoj polno prenosivoj bolesti današnjice, a za kondilome je karakteristična sklonost ka ponovnom javljanju i dugotrajno lečenje.

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog
Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinologfoto: Privatna Arhiva

Prema njenim rečima razvoj kondiloma počinje pojavom gotovo neprimetnih neravnina i sitnozrnastih promena na koži i sluzokoži genitalnih organa.

- U ovoj fazi praktično ih je moguće videti samo na ginekološkom pregledu i to putem kolposkopa (mikroskopa), te je jasan značaj redovnih ginekoloških kontrola. Polne bradavice mogu dugo stagnirati u početnoj fazi. Dalji tok je nepredvidiv, kondilomi mogu spontano nestati ili porasti i proširiti se na celu spoljašnju anogenitalnu regiju, u vagini i po grliću.

Veća je učestalost pojavljivanja u mlađoj populaciji iako se kondilomi mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Kako se dijagnostikuju i leče kondilomi?

Pregled je osnova za postavljanje dijagnoze genitalnih bradavica.

- Kondilomi se dijagnostikuju ginekološkim pregledom, kolposkopijom (neposredno) i Papa brisom (posredno, preko ćelijskih promena koje izaziva HPV infekcija), a mogu se ukloniti na nekoliko načina: radio-frekventnim (RF) nožem, laserom, krioterapijom (smrzavanje) i preparatma na bazi podofilina, klasičnim hirurški pristupom (isecanje kondiloma skalpelom ) i elektrokauterizacijom (spaljivanje elektrokauterom).

Moguća je i pojava kondiloma u ustima (gingiva, obrazi), jeziku i grlu.

U savremenoj ginekologiji, navodi doktorka, najčešće se koriste RF nož i laser.

- Sagledavanjem celokupne situacije, doktor će utvrditi koja medota će dati najbolje rezultate u svakom konkretnom slučaju. Zato ukoliko sumnjate da imate kondilome, obratite se svom lekaru. Oni mogu utvrditi da li ih zaista imate i koje su najbolje mogućnosti lečenja.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track