Testirajte svoju plodnost: Ovo su razlozi zbog kojih to treba da uradi svaka žena između 25. i 35. godine
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Dr Božana STEPANOV, ginekolog

Testirajte svoju plodnost: Ovo su razlozi zbog kojih to treba da uradi svaka žena između 25. i 35. godine

Saveti stručnjaka -

Procenjuje se da u Srbiji između 20 i 40 odsto parova ima problema sa ostvarivanjem trudnoće. Srećom, danas postoji način da proverimo plodnost i planiramo trudnoću pre nego što bude prekasno.

Pitali smo dr Božanu Stepanov, ginekologa i stručnjaka za sterilitet zašto je važno da mlade devojke i žene testiraju svoj hormonski status i provere rezervu svojih jajnih ćelija na vreme.

Šta može da nam pokaže procena plodnosti?

- Procena ovarijalne rezerve, odnosno provera plodnosti, u populaciji mladih žena između 25 i 35 godina je veoma važna. Ona daje uvid u aktivnost i očekivanu plodnost jajnika, i na osnovu toga ženi pruža mogućnost da planira. Pokazuje joj nešto jako važno - može li da odlaže trudnoću ili da, ukoliko je plodnost smanjena, u skladu sa njenim željama, pronađemo najbolji put do majčinstva - objašnjava dr Stepanov.

Da se ne izgubi dragoceno vreme

Doktorka naglašava da mnoge mlade žene imaju problem sa menstruacijom ili ne ostaju trudne godinama, a žele trudnoću.

- One ne obraćaju pažnju na to verujući da će sve biti u redu, i jave se stručnjaku kada već izgube dosta dragocenog vremena. Zato je važno da ovo ispitivanje uradi svaka mlada žena između 25 i 35 godina, i koje su zdrave i nemaju tegoba, a naročito ukoliko planiraju odlaganje trudnoće i rađanje, što god da su njihovi razlozi.

Takođe, ovo ispitivanje se savetuje mladim ženama koje boluju od nekih bolesti koje možda utiču na plodnost, kao što su autoimune bolesti, onima koje imaju dijabetes, onima koje su imale ranije operacije, naročito jajnika, česta RTG zračenja, ili imaju podatak da su njihove majke rano izgubile menstruaciju, pre 42. godine.

Važno je da ispitivanje plodnosti ispitivanje uradi svaka mlada žena između 25 i 35 godina
Važno je da ispitivanje plodnosti ispitivanje uradi svaka mlada žena između 25 i 35 godinafoto: Shutterstock

Kako izgleda testiranje?

Ispitivanja koja žena treba prođe sastoje se od hormonske analize iz krvi, naročito vrednosti AMH (Antimilerian hormon), koji nam pokazuje stanje rezervi jajnika, odnosno plodnost. Zatim se ultrazvučnim pregledom jajnika procenjuje njihova aktivnost, kao i na osnovu anamneze pacijentkinje.

- Po potrebi možemo uraditi dodatne analize, kao što je provera ostalih polnih hormona, provera štitne žlezde, dijagnostičku laparaskopiju i histeroskopiju, genetsko testiranje i drugo. Na osnovu broja antralnih folikula (AFC) možemo da procenimo preostalu aktivnost jajnika u narednom periodu, a na osnovu AMH horrmona da dobijemo procenu i o količini primordijalnih folikula, koji se na UZ još ne uočavaju, odnosno da steknemo uvid u to kakva je rezerva jajnika.

Ultrazvučnim pregledom jajnika procenjuje njihova aktivnost, kao i na osnovu anamneze pacijentkinje.
Ultrazvučnim pregledom jajnika procenjuje njihova aktivnost, kao i na osnovu anamneze pacijentkinje.foto: Privatna Arhiva

Šta nam nalaz poručuje?

Ako prilikom ultrazvučnog pregleda lekar vidi oba jajnika normalne veličine i građe, sa dovoljnim brojem antralnih folikula, odnosno sa normalnom aktivnošću, te uz to u nalazu hormona dobijemo vrednosti AMH u rasponu normalnih vrednosti tj. optimalno od 4-6 ng/ml, zadovoljavajuće od 1-3 ng/ml, možemo okvirno da kažemo da je za tu starosnu dob očekivana normalna plodnost kod pacijentkinje.

– Ukoliko na ultrazvuku vidimo neke promene, poput endometriotične ciste, ili su jajnici znatno manje veličine i bez vidljivih antralih folikula, ili ih ima samo nekoliko, a da pri tom dobijemo nalaz vrednosti AMH manje od 0,5 ng/ml i niže, možemo da pretpostavimo da će takva pacijentkinja imati vrlo retke ovulatorne cikluse i da možemo kod nje očekivati smanjenu plodnost.

Ukoliko se na ultrazvuku vide neke promene, poput endometriotične ciste, može se očekivati smanjena plodnost
Ukoliko se na ultrazvuku vide neke promene, poput endometriotične ciste, može se očekivati smanjena plodnostfoto: Shutterstock

Kada je najbolje zakazati pregled?

Pri dolasku na ultrazvučni pregled uzima se uzorak krvi na AMH i nalaz se dobija u narednih 1-3 dana, nakon čega pacijentkinja radi ultrazvučni pregled i konsultaciju i dobija procenu stanja.

Određivanje AMH nije vezano za doba dana, niti za vreme ciklusa, mogu da ga rade i devojke koje uzimaju hormonsku kontracepciju. Bilo bi poželjno, zbog ultrazvučnog pregleda, da se pregled zakaže u danima nakon završene menstruacije.

Šta kada su vešti loše?

Kada se utvrdi vrlo niska ovarijalna rezerva, pacijentkinji je važno da se objasni šta to znači i da, ukoliko planira trudnoću, ka tome ide što pre.

– Možemo da joj pomognemo da na najbolji način sačuva svoju plodnost, bilo u vidu određenih terapija, balansiranja određenih metaboličkih poremećaja, upotrebom hormonalne kontracepcije ili uz primenu dodatnih metoda, kao i trajnijim čuvanjem plodnosti putem zamrzavanja jajnih ćelija.

Ko treba da uradi analizu AHM i kada?

  • Ukoliko imate više od 25 godina i ukoliko planirate odlaganje trudnoće i rađanje
  • Ako već više od šest meseci pokušavate da ostanete u drugom stanju, bez uspeha
  • Ukoliko planirate proces vantelesne oplodnje.

REFERENTNE VREDNOSTI AMH

  • Visok preko 4,0 ng/ml
  • Normalan 1,5 -4,0 ng/ml
  • Niži -normalan 1,0 –1,5 ng/ml
  • Nizak 0,5 –1.0 ng/ml
  • Veoma nizak ispod 0,5 ng/ ml

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track