Šta može da pokaže test fizičkim opterećenjem? Pacijente na ovaj pregled upućujemo zbog bola u grudima
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Prof. dr Petar Otašević, kardiolog

Šta može da pokaže test fizičkim opterećenjem? Pacijente na ovaj pregled upućujemo zbog bola u grudima

Saveti stručnjaka -

Test opterećenja, poznat i kao ergometrija, je neinvazivna dijagnostička procedura dizajnirana da proceni kako vaše srce reaguje na povećane nivoe aktivnosti. Omogućava lekarima da prate električnu aktivnost srca dok je pacijent pod fizičkim opterećenjem na pokretnoj traci ili stacionarnom biciklu.

Test fizičkim opterećenjem, ergometrija ili test opterećenja srca sinonimi su za dijagnostičku proceduru koja ima veliki značaj u kardiologiji.

- Test fizičkim opterećenjem je u većini slučajeva prvi pregled kojim se utvrđuje da li na krvnim sudovima srca postoje suženja ili ne. Dakle, na ovaj pregled se upu­ćuju bolesnici koji imaju bolove u grudima, a nismo sigurni da li se radi o angini pektoris - objašnjava prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Najčešće se na ergometriju šalju osobe sa bolovima u grudima nejasnog uzroka.

Sam test zapravo prati promene na EKG-u tokom fizičkog optere­ćenja i omogućava nam indirektan uvid u stanje krvnih sudova srca.

- Ipak, sam test nije potpuno pouzdan u utvrđivanju postojanja suženja na krvnim sudovima srca i služi samo kao orijentacija u daljem ispitivanju. Pacijente kod kojih test fizičkim opterećenjem pokazuje da verovat­no postoje suženja na krvnim sudo­vima srca upućujemo na koronaro­grafiju, jer jedino ovim pregledom možemo potpuno tačno ustanoviti stanje na krvnim sudovima srca i planirati odgovarajuće lečenje.

Ako tokom testa dođe do tegoba ili promena u EKG-u, test se označava kao pozitivan i pacijent se upućuje na dalju dijagnostiku tj. koronarografiju.

Kako se pripremiti za pregled?

  • 24 časa pre testa izbegavajte teže fizičke poslove , a noć uoči testa provodite u odmoru i spavanju
  • ne treba da pušite pre testa opterećenja
  • uzimanje kafe, čaja i alkohola takođe je nepoželjno
  • uzeti lak obrok 1-2 časa pre testa
  • lekove koje uzimate popiti redovno, osima ako vaš kardiolog nije dao posebna uputstva
  • izmerite telesnu težinu i visinu
  • na pregledu treba biti smiren i u što udobnijoj odeći

Test traje oko 30 minuta, a rezultati testa pacijentu su dostupni odmah.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

08:36

KARDIOLOG: ZBOG OVE SUPSTANCE TELO MOŽE DELUJE 40 GODINA STARIJE! Šokantne tvrdnje: Možete je kupiti maltene kao na trafici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track