Šta kad pukne kapilar u oku? Izgleda dramatično, ali ne ostavlja posledice po vid
Foto: Shutterstock

Prim. dr Danijela Ranđelović, oftalmolog

Šta kad pukne kapilar u oku? Izgleda dramatično, ali ne ostavlja posledice po vid

Saveti stručnjaka -

Pojava zakrvavljenog oka uvek izgleda dramatično, i zahteva da se odmah javite oftalmologu. Najčešće sve prolazi bez većih posledica, i posledica je izlaganja vetru, prašini, boravak u klimatizovanim prostorijama ili premor usled dužeg sedenja ispred monitora, ali može biti upozorenje da se nesto dešava sa vašim organizmom i da imate povišen krvni ili očni pritisak.

Šta je tačno, zašto oči crvene, zašto se zakrvave i šta treba preduzeti kada se to desi, objašnjava prim. dr Danijelu Ranđelović, oftalmolog.

– Velika je razlika između krvavog i crvenog oka. Kod krvavog oka, tj. konjunktivalne sufuzije, postoji izlivanje krvi, dok su za crveno oko, konjunktivalnu hiperemiju, karakteristični intenzivno vidljivi kapilari, ali nema izlivanja krvi. Kada ugledamo krvavo oko, to znači da je pukao neki kapilar u vežnjači i krv se izlila u okolni. Ovakva pojava izgleda dosta dramatično, bilo da je vidimo na sebi ili drugome, ali srećom ona u najvećem broju slučajeva nije stvarno dramatična jer ne ostavlja nikakve posledice po vid – objašnjava doktorka Ranđelović.

Prim. dr Danijela Ranđelović, oftalmolog
Prim. dr Danijela Ranđelović, oftalmologfoto: Privatna Arhiva

Kapilari vežnjače, kaže naša sagovornica, mogu da popucaju zbog manjih ili većih povreda u predelu oka, a nekada je, ali retko, uzrok njihovog pucanja neki od konjunktivita – virusni ili bakterijski.

- U većem broju slučajeva uzrok krvavog oka nije vezan za samo oko već je uglavnom internistički. Najčešći uzroci krvavih očiju su povišen krvni pritisak, skleroza krvih sudova, poremećaji zgrušavanja krvi, pa čak i neka maligna oboljenja. Tada treba da se leče osnovna oboljenja.

Ova pojava nije dramatična, pogotovu ako je sporadična jer za nedelju dana prolazi sama od sebe, bez ikakve terapije.

– Poželjno je da koristite veštačke suze koje su apsolutno neškodljive, a ređe se preporučuje i druga terapija. Nju može da odredi samo lekar i to ako ustanovi da postoji potreba za dodatnim lečenjem.

Ukoliko se pucanje kapilara ponavlja ili se javlja često, treba posumnjati na neko internističko oboljenje. Ova dilema može da se otkloni samo oftalmološkim pregledom i zato ne sme da se gubi vreme.

– Najsigurnije je da odete na pregled kod očnog lekara kako bi se pronašao pravi uzrok konjunktivalnog krvarenja.

Za crveno oko karakteristična je veoma upadljiva mreža proširenih krvnih sudova, sa otokom vežnjače ili bez njega, što takođe može izgledati dramatično.

oko, oko kapilari
foto: Profimedia

Pucanje kapilara u oku često prate drugi neprijatni simptomi kao što su bol, suzenje, grebanje i slično.

– U ovom slučaju uzroci su posledica promena u samom oku i obično su upalne prirode. Najčešće je to upala same vežnjače, ali mogu da budu i upale svih drugih delova oka, infektivne, alergijske, imunološke. I druge bolesti oka, kao što su neke vrste glaukoma, mogu da se manifestuju crvenilom oka tako da se svim osobama sa ovim problemom preporučuje odlazak kod oftalmologa jer svi navedeni uzroci zahtevaju obavezno lečenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track