3 aktivnosti koje ne koštaju ništa, a pomažu zdravlje krvnih sudova: Poboljšavaju cirkulaciju i jačaju srce
Foto: Shutterstock

Vaskularni hirurg otkriva

3 aktivnosti koje ne koštaju ništa, a pomažu zdravlje krvnih sudova: Poboljšavaju cirkulaciju i jačaju srce

Saveti stručnjaka -


Dolaskom proleća, a naročito oko 1. maja, počinje sezona piknika i boravka na otvorenom. Osim prilike za pripremanje hrane i druženja s prijateljima, boravak u prirodi i fizičke aktivnosti na otvorenom mogu imati značajan uticaj na zdravlje naših krvnih sudova.

Razgovarali smo sa dr Dariom Jocićem, vaskularnim hirurgom, o tome kako prolećne aktivnosti mogu pozitivno uticati na vene i opšte vaskularno zdravlje.

- Proleće je idealno vreme za boravak u prirodi i fizičke aktivnosti na otvorenom. Redovna aktivnost poput šetnje, vožnje bicikla ili trčanja poboljšava cirkulaciju, jača srce i krvne sudove, što može značajno smanjiti rizik od vaskularnih bolesti - kaže dr Jocić.

Dr Darko Jocić, vaskularni hirurg
Dr Darko Jocić, vaskularni hirurg foto: Privatna Arhiva

Fizička aktivnost ima ključnu ulogu u prevenciji bolesti krvnih sudova.

- Kretanje podstiče protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i jača mišiće oko vena. Ovo je posebno važno za osobe sklonije proširenim venama, jer aktivnost pomaže u održavanju tonusa vena i smanjenju njihove vidljivosti.

U proleće, ističe dr Jocić, fizička aktivnost može biti posebno korisna u ublažavanju simptoma vaskularnih bolesti.

- Osobe koje već imaju problema sa vaskularnim bolestima, poput proširenih vena, mogu primetiti poboljšanje simptoma nakon redovnog vežbanja na otvorenom. Aktivnost podstiče cirkulaciju i smanjuje otoke u nogama, što značajno smanjuje nelagodnost.

Dr Jocić ističe važnost prevencije i rane intervencije u slučaju problema sa krvnim sudovima.

- Boravak u prirodi i redovna fizička aktivnost su važni delovi zdravog načina života, ali takođe je važno da ljudi obrate pažnju na simptome i ne čekaju ako primete probleme - naglašava doktor Jocić i dodaje:

- Ne zaboravite da slušate svoje telo i reagujete na simptome na vreme. Rano otkrivanje problema omogućava efikasnije lečenje i sprečava dalje komplikacije.

Kada je reč o lečenju vaskularnih bolesti, pristup može varirati u zavisnosti od stanja pacijenta.

- U nekim slučajevima, promena životnih navika može biti dovoljna. Međutim, u težim slučajevima, mogu biti potrebni lekovi za regulisanje simptoma ili hirurške intervencije kao što su skleroterapija ili hirurško uklanjanje proširenih vena - objašnjava dr Jocić.

Fizička aktivnost poput šetnje u prirodi podstiče cirkulaciju i smanjuje otoke u nogama.
Fizička aktivnost poput šetnje u prirodi podstiče cirkulaciju i smanjuje otoke u nogama.foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima 3 aktivnosti su posebno značajne za naše krvne sudove:

Šetnja u prirodi

Proleće je savršeno vreme za šetnje u prirodi. Hodanje po različitim terenima, poput šumskih staza ili brežuljaka, podstiče cirkulaciju krvi u nogama, jača mišiće i pomaže u održavanju tonusa vena.

Vožnja bicikla

Redovna vožnja bicikla je odlična kardiovaskularna aktivnost koja poboljšava protok krvi u nogama i jača mišiće donjeg dela tela.

Vožnja bicikla je odlična kardiovaskularna aktivnost
Vožnja bicikla je odlična kardiovaskularna aktivnost foto: Shutterstock

Vežbanje na otvorenom

Proleće pruža idealne uslove za vežbanje na otvorenom. Lagane, ali efikasne vežbe istezanja mogu poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti stres i napetost u telu, ali i ojačati mišiće koji podržavaju vene.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track