Povišen očni pritisak vodi ka slepilu: Kad se jave prve tegobe za vid je najčešće kasno
Foto: Shutterstock

DOKTOR UPOZORAVA

Povišen očni pritisak vodi ka slepilu: Kad se jave prve tegobe za vid je najčešće kasno

Saveti stručnjaka -

Povećan očni pritisak je podmukla bolest koja može da dovede do slepila. Opasna je jer gotovo da nema tegobe, a kada do njih dođe za vid može da bude kasno.

Koliki je normalan očni pritisak, kakve tegobe osećaju pacijenti ako on „skoči“, i da li se ovo stanje leči, pitali smo dr Ivana Đurića, lekara opšte prakse.

- Da bi oko normalno funkcionisalo i imalo normalan oblik, očni pritisak treba da se kreće od 8 do 12 donji, a do 21-22 milimetara živinog stuba gornji pritisak. Ukoliko je pritisak manji oko postaje meko, a ako je veći postaje tvrdo – objašnjava dr Đurić.

On ističe da povećani očni pritisak nema veze sa visokim telesnim pritiskom.

- Nastaje kada dođe do začepljenja u kanalima koji odvode tečnost iz oka. Jednom kada se ti kanali začepe, tečnost iz oka prestaje da se odvodi, a nastavlja da se stvara, i pritisak raste. Taj proces je postepen i vrlo često bez ikakvih tegoba. Očni pritisak takođe može da skače i iz drugih razloga, kao što su povrede, nasleđe, korišćenje steroida…- kaže dr Đurić i navodi zašto je povišen očni pritisak opasan:

- Zamislite oko kao balon koji viši na peteljci. Balon je očna jabučica, a peteljka je nerv koji informacije iz našeg oka prevodi u mozak na dalju obradu. Kako pritisak raste tako raste i pritisak na očni nerv, koji postepeno počinje da propada što dovodi do razvoja bolesti koja se zove glaukom.

Očni pritisak nastaje kada dođe do začepljenja u kanalima koji odvode tečnost iz oka.
Očni pritisak nastaje kada dođe do začepljenja u kanalima koji odvode tečnost iz oka.foto: Shutterstock

Ukoliko ste astmatičar, bolujete od hroničnog bronhitisa ili iz bilo kog drugog razloga primate kortikosteroide veća je verovatnoća da će da vam skoči očni pritisak.

Nažalost, povišen pritisak ne stvara neke osetljive i prepoznatljive tegobe sve dok ne bude kasno i sve dok ne dođe do oštećenja očnog nerva i glaukoma.

- Jedini način da pretpostavite da ga imate je da ga redovno kontrolišete posebno u sledećim situacijama - ukoliko neko u porodici ima očni pritisak ili glaukom možda ga imate i vi. Ukoliko ste astmatičar, bolujete od hroničnog bronhitisa ili iz bilo kog drugog razloga primate kortikosteroide veća je verovatnoća da će da vam skoči očni pritisak. I starije osobe su pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja, kao i osobe koje su imale povrede očiju.

Neke studije su pokazale i da žene u menopauzi mogu da budu pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja.

Prema rečima našeg sagovornika povišeni očni pritisak može da se leči.

- Terapiju određuje oftalmolog, uglavnom ide na recept i jednom započeta terapija najčešće je doživotna. Važno je napomenuti da je bitno da se terapija redovno koristi. Jednom kada dođe do oštećenja očnog nerva povratka na staro više nema - upozorava dr Đurić.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track