Papanikolau test i kolposkopija rade se jednom godišnje: Samo tako rak se može otkriti i lečiti na vreme
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog

Papanikolau test i kolposkopija rade se jednom godišnje: Samo tako rak se može otkriti i lečiti na vreme

Saveti stručnjaka -

Sve žene starosti od 20 do 65 godina treba da rade Papanikolau test i kolposkopiju jednom godišnje jer samo tako rak grlića materice može se otkriti i lečiti na vreme, kaže prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstva i podseća da su ovi pregledi mnogim ženama spasili život.

Papanikolau test (PAPA test) je skrining metoda koja se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija prisutnih na grliću materice, koje mogu predstavljati kancerozne ili potencijalno prekancerozne promene. Test se radi tokom ginekološkog pregleda uzimanjem uzorka (brisa) ćelija sa površine grlića materice malom četkicom.

Pitamo doktorku Kostić zašto je važno da žene svake godine urade Papanikolau test i kolposkopiju.

- Redovnim ginekološkim pregledima, koji podrazumevaju uzimanje Papanikolau testa povećava se šansa da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu. Na taj način, ukoliko je potrebno lečenje, ono može da počne rano i da se tako promene odstrane pre nego što se iz njih razvije rak. Rano lečenje je lakše i uspešnije nego ono koje se započne kasnije. Ono omogućava da sačuvate vašu ženstvenost i sposobnost rađanja, a to je svakoj ženi jako važno - ističe doktorka Kostić.

Kombinovanje kolposkopije i PAPA testa za najpouzdaniji rezultat

Pored PAPA testa svaka žena od 25 godine treba da jednom godišnje uradi kolposkopiju, jer ona uočava promene u samom početku, koje je često potrebno tretirati odmah. Kolposkopija je najbolji način da se otkriju različiti ginekološki problemi, kao i premaligne promene na grliću materice u vidu ranice, koje su najčešće izazvane HPV virusom.

- To su ti najraniji stadijumi i njihovo otkrivanje i jeste poenta preventivnih pregleda. Papanikolau test predstavlja skrining karcinoma grlića materice tj. način da se među, naizgled, zdravim ženama izdvoje žene sa visokim rizikom za nastanak karcinoma grlića materice. Ima visoku preciznost, ali nažalost to nikada nije 100 odsto siguran. Iz tog razloga potrebno je uz Papanikolau test, uraditi i kolposkopiju čime se znatno smanjuje mogućnost lažno negativnih nalaza. Kolposkopija podrazumeva pregled spoljašnjih genitalija, vagine i grlića materice pod jakim osvetljenjem i kroz uveličavajuće staklo. Neka istraživanja kažu da je tačnost PAPA testa 83 odsto, a da je udružen sa kolposkopijom pouzdan čak 99 odsto - navodi doktorka.

Kolposkopski pregled uz uzimanje Papa brisa potrebno je raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale. Pregled je bezbolan, ali ako se ne opustite može samo biti malo neprijatan, jer lekar koristi takozvani aparat kolposkop. U pitanju je mikroskop pomoću kojeg može da se vidi grlić. Tokom ovog pregleda, možete osetiti samo blago peckanje prilikom korišćenja medicinskih agenasa.

Da li je potrebna posebna priprema za PAPA test?

  • Za najbolje rezultate bris nikada ne treba uzimati u toku menstruacije, a idealno bi bilo dve nedelje posle završetka ciklusa.
  • Ne koristite vaginalne tablete ili tampone dva dana pre uzimanja brisa.
  • Izbegavajte seksualne odnose 24 sata pre uzimanja brisa.
  • U toku pregleda informišite vašeg ginekologa o - datumu vaše poslednje menstruacije, o metodi kontracepcije koju koristite, kao i kakav je bio rezutat vašeg prethodnog Papanikolau testa.

Kako se pripremiti za kolposkopiju?

Kolposkopija se može uraditi bilo kada u toku meseca, izuzev su dani kada imate menstrualno krvarenje. Što se same pripreme tiče poželjno je da nemate odnose tri dana pre pregleda.

Papanikolau test nakon 20. godine treba da radite jednom godišnje.
Papanikolau test nakon 20. godine treba da radite jednom godišnje. foto: Shutterstock

- Što su abnormalnosti ranije otkrivene, time su veće šanse da se izbegne rak grlića materice. U ranim fazama lečenje je jednostavno, može da se uradi ambulantno i ne utiče na buduće trudnoće - ističe dr Aleksandra Kostić.

Alarmantnu statistiku može da promeni samo prevencija

Prema podacima registra za rak u 2020. godini, rak grlića materice potvrđen je kod 1.087 žena u Srbiji, dok ih je 453 preminulo od ove bolesti. Ovaj karcinom je drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u našoj zemlji. Statistika sigurno ne bi bila ovako alarmantna kada bi svaka žena išla na redovne ginekološke preglede.

Bolje sprečiti nego lečiti

Doktorka Kostić savetuje svim ženama da se odmah jave ginekologu ukoliko imaju bilo kakvo abnormalno krvarenje, vaginalnu sekreciju ili bolove u predelu genitalnih organa.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track