Naše telo će pokazati brojne simptome kada mu nedostaje magnezijum. Evo 9 glavnih simptoma na koje treba obratiti pažnju, kao i načini na koji možete da nadoknadite ovaj važan mineral.

- Iako mnogi znaju šta je magnezijum, mnogi nisu svesni koliko je ovaj mineral važan za ljudsko telo. Uključen je u preko 300 metaboličkih procesa u telu. Magnezijum takođe igra ključnu ulogu u transportu kalcijuma kroz ćelijske membrane - kaže Jelena Pack, diplomirani naturopata i predsednica Udruženja "Žuto uže" i otkriva 9 glavnih simptoma nedostatka magnezijuma.

Stalni bolovi i grčevi u mišićima

Niski nivoi ovog minerala u telu mogu uzrokovati grčeve i spazme. Magnezijum je veoma važan za opuštanje mišića. Kada telu nedostaje magnezijum, mišići se mogu nevoljno kontrahovati, što može izazvati bolne spazme.

Velika želja za čokoladom

Kada žudimo za hranom, telo nam signalizira da mu je potreban određeni nutrijent. Ako često osećate potrebu za čokoladom, to može biti znak nedostatka magnezijuma. Tamna čokolada sadrži oko 24% dnevne potrebe za magnezijumom.

Neprestana anksioznost

Ako se stalno osećate stresno i anksiozno, nedostatak magnezijuma može biti uzrok. Magnezijum je mineral opuštanja, pa njegov nedostatak može uticati na način na koji mozak obrađuje misli i emocije.

Problemi sa spavanjem

Još jedan uobičajeni simptom nedostatka magnezijuma je nesanica. Ako imate problema sa uspavljivanjem ili ostajanjem u snu, to može biti znak da vašem telu nedostaje magnezijum.

nesanica-shutterstock-2040214556.jpg
Shutterstock 
Još jedan uobičajeni simptom nedostatka magnezijuma je nesanicafoto: Shutterstock

Problemi sa varenjem

Relaksirajući efekat magnezijuma važi i za digestivni trakt. Kada telu nedostaje magnezijum, creva se više kontrahuju, što otežava prolazak hrane kroz sistem.

Povišen krvni pritisak

Magnezijum pomaže u opuštanju krvnih sudova i regulisanju krvnog pritiska. Ako imate visok krvni pritisak, jedan od razloga može biti nedostatak magnezijuma.

Stalni bolovi u glavi i migrene

Vaša česta borba sa migrenama i glavoboljama može biti signal da telu nedostaje magnezijum. Sledeći put kada vas zaboli glava, pokušajte da jedete čokoladu umesto da pijete lekove.

Nepravilan rad srca

Magnezijum igra ulogu u održavanju zdravlja srca pomažući opuštanju srčanih mišića. Kada telu nedostaje magnezijum, srce može početi nepravilno da kuca.

lupanje-srca-shutterstock-274015055.jpg
Shutterstock 
Kada telu nedostaje magnezijum, srce može početi nepravilno da kuca.foto: Shutterstock

Česte žgaravice i refluks kiseline

Česte žgaravice i refluks kiseline mogu biti znak nedostatka magnezijuma. Povećanjem unosa namirnica bogatih magnezijumom, vaše telo može ponovo normalno funkcionisati.

Namirnice bogate magnezijumom:

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Zutouze.com/Zdravlje.Kurir.rs