Dijabetes nije prepreka za trudnoću, ali samo uz lekarski nadzor: Evo o čemu treba voditi računa
Foto: Shutterstock, Printscreen

Dr Slađana Drobnjak, endokrinolog

Dijabetes nije prepreka za trudnoću, ali samo uz lekarski nadzor: Evo o čemu treba voditi računa

Saveti stručnjaka -

Žene obolele od dijabetesa tipa 1 imaju veći rizik za rani spontani pobačaj ili rađanje deteta sa urođenim anomalijama. Zato je veoma važno da se on kontroliše i leči jer je ta trudnoća rizičnija, kaže dr Slađana Drobnjak, internista-endokrinolog.

- Lečenje insulinom obavezno se nastavlja i tokom trudnoće, s tim da se ponekad vrsta insulina menja - navodi dr Drobnjak.

Ona ističe da uz pravilnu pripremu i postizanje vrednosti glikozilnog hemoglobina HbA1c manje od sedam odsto, mlade žene koje imaju dijabetes danas normalno prolaze kroz trudnoću.

- Ipak, postoje neke osobenosti na koje treba obratiti pažnju. Tako su kod trudnica sa dijagnozom dijabetesa tipa 1 češće infekcije tokom trudnoće i neposredno nakon trudnoće, češći je porast krvnog pritiska i preeklampsija, kao i pogoršanje nekih od ranije prisutnih komplikacija. Slično je i kod žena koje imaju dijabetes tip 2.

Preeklampsija je ozbiljan multisistemski poremećaj vezan za povišen pritisak u trudnoći koji komplikuje 5 do 7 odsto trudnoćа.

Važno je pratiti i regulisati nivo šećera pre i za vreme trudnoće

Kad je reč o pregestacijskom dijabetesu, onome koji nastaje pre začeća, izuzetno je važno planirati trudnoću i pratiti i regulisati nivo šećera pre i za vreme trudnoće.

- Ujutru, na prazan želudac, nivo treba da bude do 5 mmol/l, a dva sata posle obroka do 7 mmol/l. Pre začeća takođe je neophodno isključiti tablete za lečenje šećerne bolesti tipa 2 i započeti insulinsku terapiju. Vrednosti tromesečnog proseka glukoze u krvi (HbA1c) pre začeća moraju da budu između 6,1 i 7 odsto - kaže doktorka Drobnjak, i dodaje da se, ukoliko je, recimo, HbA1c veći od 10 odsto, rizik od anomalija ploda povećava četiri puta.

Neophodno je pripremiti se za trudnoću ukoliko bolujete od dijabetesa. Žene koje žive sa dijabetesom, a planiraju trudnoću, treba da vode računa o vrednostima glikemije kako pre, tako i tokom trudnoće.

Dojenje može da izazove pad šećera u krvi

Naša sagovornica ističe da takođe treba znati da dojenje može da prouzrokuje pad nivoa šećera u krvi, pogotovo ako majka doji između svoja dva obroka.

- Tada treba pre ili tokom dojenja uzeti neku od namirnica bogatih ugljenim hidratima kao što su suvi keks, perece, komad hleba...I obavezno popiti čašu vode - savetuje dr Drobnjak.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track