Glavnu ulogu kod ispoljavanja migrene ima nasledni faktor, a primarni uzrok pojave bola i pratećih fenomena predstavlja manjak serotonina - neurotransmitera, koji se tokom napada migrene izlučuje u velikim količinama iz serotonergičkih jedara u mozgu.

- Serotonin ima veliki značaj u sprečavanju pojave bola kod migrene, ali i u regulisanju sna, termoregulacije, kao i psihopatoloških ispoljavanja poput anksioznosti i depresije. Kod osoba sa migrenom u terapiji se (posle urađene EEG dijagnostike koja ukazuje na stepen poromećaja moždane funkcije kod migrene) daju lekovi koji prvenstveno prekidaju pražnjenje serotonina, a među njima su najznačajniji pojedini antiepileptici i antidepresivi - kaže prim. dr Ivan Mihaljev, neurolog - neurofiziolog.

Čak u 70 % slučajeva osobe sa migrenom imaju najmanje najbližeg člana porodice koji takođe pati od migrene

Bol, mučnina, povraćanje

Migrena je primarna glavobolja koju pored ponavljanih napada bola, karakterišu brojni prateći simptomi i znaci (mučnina, povraćanje, povećana osetljivost na svetlost, buku i mirise), zbog čega kažemo da je migrena mnogo više od same glavobolje.

- U pitanju je nasledna bolest, kod koje čak u 70 % slučajeva osobe sa migrenom imaju najmanje jednog srodnika prvog stepena (najbližeg člana porodice) koji takođe pati od migrene. Leči se lekovima za profilaksu migrene, u koje spadaju pojedini antidepresivi i antiepileptici, a metoda izbora za dijagnostikovanje migrene je elektroencefalografija (EEG).

I Frojda je mučila migrena

Od migrene patile mnoge slavne ličnosti poput Sigmunda Frojda, Alfreda Nobela i Fridriha Ničea, a da je i Luis Kerol u svojoj čuvenoj knjizi „Alisa u zemlji čuda“ opisao lična iskustva tokom napada migrene sa vizuelnom aurom.

Aura predstavlja kompleks fokalnih neuroloških simptoma koji se javljaju neposredno pre ili na početku napada migrenske glavobolje. Uglavnom se razvijaju postepeno tokom 5-20 minuta, a traju manje od 60 minuta.

- Aura se može javiti u obliku vizuelnih, senzitivnih i motornih fenomena. U najvećem broju slučajeva (čak kod 99 % bolesnika) u pitanju je vizuelna aura.

Hronična migrena

- Ukoliko se migrena javlja 15 ili više dana mesečno u periodu dužem od 3 meseca, sa napadima glavobolje koji traju duže od 4 sata i ne može se pripisati nekom drugom poremećaju, govorimo o hroničnoj migreni - objašnjava dr Mihajlov u svojoj knjizi "Migrena i klinička elektroencefalografija".

Violeta Nedeljković