Kako se hraniti ako imate giht? Nutricionista otkriva 3 idealna recepta
Foto: Novica Vasić, Shutterstock

TATJANA POPOVIĆ

Kako se hraniti ako imate giht? Nutricionista otkriva 3 idealna recepta

Saveti stručnjaka -

Giht je bolest koja nastaje usled nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima, izazivajući bolne upale i oticanje. Iako može biti hroničan, pravilna ishrana može značajno pomoći u smanjenju simptoma i napada gihta. Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista za Zdravlje Kurir objašnjava kakav uticaj hrana ima na nivo mokraćne kiseline i koje namirnice su preporučljive, a koje treba izbegavati.

Giht je oblik bolesti, odnosno artritisa koji se manifestuje naglim napadima bola, otoka i crvenila u zglobovima. Ovo stanje nastaje zbog viška mokraćne kiseline u krvi, koja se kristalizuje i taloži u zglobovima. Mokraćna kiselina je proizvod razgradnje purina, supstanci koje se nalaze u određenim namirnicama. Nasledni faktori, prekomerna težina i nezdrava ishrana mogu povećati rizik od razvoja gihta.

Koji su najčešći simptomi gihta i kako se lečiti?

Simptomi gihta uključuju iznenadni i intenzivni bol u zglobovima, najčešće u nožnom palcu, ali može zahvatiti i druge zglobove, koji postaju crveni, otečeni i topli na dodir. Napadi gihta često se javljaju noću i mogu trajati nekoliko dana ili nedelja, dok lečenje gihta podrazumeva korišćenje lekova, promene u ishrani i načinu života, kako bi se smanjila mokraćna kiseline u krvi.

Kako se hraniti ako imate povišenu mokraćnu kiselinu i giht?

Smanjenje unosa crvenog mesa

Crveno meso, posebno govedina i svinjetina je bogata purinima, koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu, te se preporučuje smanjenje konzumacije, potpuno izbacivanje crvenog mesa ili zamena sa belim mesom, poput piletine ili ćuretine. Vegetarijanska ili veganska ishrana može biti korisna za lečenje gihta.

Uvođenje lagane hrane

Lagana hrana, kao što su povrće, voće i integralne žitarice sadrže niske nivoe purina i bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima. Uvođenje ovih namirnica u svakodnevnu ishranu pomaže u održavanju zdrave telesne težine i smanjenju rizika od gihta.

Povećana hidratacija

Voda pomaže bubrezima da efikasnije izbacuju mokraćnu kiselinu iz tela, te se preporučuje unos od najmanje osam čaša vode dnevno. Pored vode, konzumiranje prirodnih sokova bez šećera i biljnih čajeva može dodatno poboljšati hidrataciju.

Giht je oblik odnosno artritisa koji se manifestuje naglim napadima bola, otoka i crvenila u zglobovima
Giht je oblik odnosno artritisa koji se manifestuje naglim napadima bola, otoka i crvenila u zglobovimafoto: Shutterstock

Koje su preporučljive namirnice ako imate povišenu mokraćnu kiselinu?

Mahunarke

Mahunarke poput sočiva, graška i pasulja su bogate proteinima i vlaknima, imaju nizak sadržaj purina, te pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi zbog čega mogu predstavljati ključni deo ishrane za osobe sa gihtom. Mahunarke su takođe bogate antioksidansima koji smanjuju upale u telu. Priprema mahunarki može biti raznovrsna, od salata do glavnih jela, a njihova konzumacija doprinosi zdravlju srca i digestivnog sistema.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, posebno oni niskomasni poput jogurta i nemasnog sira, mogu pomoći u održavanju zdrave telesne težine, što je važno za kontrolu gihta. Kalcijum i vitamin D iz mlečnih proizvoda doprinose zdravlju kostiju. Osim toga, fermentisani mlečni proizvodi, poput kefira, dodatno podržavaju zdravlje creva.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, kao što su bademi, orasi i lešnici, bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Oni sadrže malo purina i mogu pomoći u smanjenju upala. Redovno konzumiranje orašastih plodova može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, poboljšati lipidni profil, doprineti osećaju sitosti i kontroli telesne težine. Orašasti plodovi su odličan izbor za užinu, a mogu se dodavati i u razna jela, poput salata i ovsenih kaša.

Integralne žitarice

Integralne žitarice, poput integralnog pirinča, kinoe i ovsa, sadrže visok nivo vlakana i niske nivoe purina, te pomažu u regulaciji šećera u krvi i održavaju zdravlja digestivnog sistema. Integralne žitarice su bogate vitaminima i mineralima, uključujući magnezijum i selen. Redovna konzumacija ovih žitarica može smanjiti rizik od raznih metaboličkih oboljenja. Preporučuje se zamena rafinisanih žitarica integralnim varijantama za što bolje zdravstvene benefite.

Kafa i čajevi

Kafa i čajevi, posebno zeleni čaj, mogu pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Kofein iz kafe može smanjiti rizik od napada gihta, dok zeleni čaj sadrži antioksidanse koji smanjuju upale i poboljšavaju rad metabolizma.

Koje namirnice morate izbegavati ako imate povišenu mokraćnu kiselinu?

  • Crveno meso, organsko i meso divljači - Crveno meso, kao što su govedina i svinjetina, kao i meso divljači, bogato je purinima koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Konzumacija ovih namirnica može povećati rizik od napada gihta. Preporučuje se smanjenje unosa, te potpuno izbegavanje ili zamena crvenog mesa ribom ili biljnim proteinima koji mogu pomoći u kontroli gihta. Pravilna priprema i kuvanje mesa takođe može smanjiti sadržaj purina.
  • Ribe, školjke, rakovi - Morski plodovi, uključujući školjke i rakove, sadrže visoke nivoe purina, pa konzumacija ovih namirnica može povećati rizik od gihta i pogoršati simptome kod osoba koje već pate od ove bolesti. Alternativno, konzumacija riba poput lososa može biti prihvatljiva, ali u manjim količinama.
  • Kvasac i aditivi - Kvasac, koji se koristi u pekarskim proizvodima i pivu, sadrži visoke nivoe purina. Aditivi, uključujući veštačke zaslađivače i konzervanse, mogu negativno uticati na zdravlje osoba sa gihtom, te preporučujem smanjenje ili izbegavanje konzumacije proizvoda koji sadrže kvasac i druge aditive.
  • Pića sa veštačkim zaslađivačima - Pića koja sadrže veštačke zaslađivače, poput gaziranih pića i energetskih napitaka, mogu povećati nivo mokraćne kiseline. Ovi zaslađivači mogu izazvati upale i pogoršati simptome ove bolesti. Ova pića zamenite prirodnim napicima bez dodatog šećera. Voda, biljni čajevi i prirodni voćni sokovi su uvek bolji izbor.
  • Alkohol - Posebno pivo i destilovana pića, povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Konzumacija alkohola može izazvati napade gihta i pogoršati postojeće simptome. Najpre se preporučuje smanjenje ili potpuno izbegavanje alkohola. Za one koji ne žele da se odreknu alkohola, umereno konzumiranje vina potencijalno može biti prihvatljivo. Bitno je konsantno održavanje zdravog načina života kao i pravilne ishrane.
Salata sa kinoom je odličan izvor proteina.
Salata sa kinoom je odličan izvor proteina. foto: Shutterstock

Koji recepti su preporučljivi za one koji imaju giht?

Moćna salata sa kinoom i leblebijom

Ovo jelo predstavlja odličnu porciju proteina. Salatu možete upotpuniti limunovim sokom i listovima svežeg bosiljka.

Tofu sa integralnim pirinčem i povrćem

Tofu je jedna od najstarijih namirnica, nastala pre više od 2000 godina kiseljenjem sojinog mleka nigarijem (magnezijum hlorid). Može se koristiti u slanim i slatkim jelima.

U ovom receptu sam ga kombinovala sa integralnim pirinčem, brokolijem, rotkvicama, avokadom i mikrobiljem, za nutritivno bogat veganski obrok.

Kremasti rižoto

Rižoto je odličan izbor kada nemate mnogo vremena za kuvanje. Ukusan je i zdrav, a možete dodati sastojke po želji. Moj izbor su špargle i crvena paprika, koje mu daju specifičan šmek.

Prenela: O.M.

(izvor: totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs)

Bonus video:

08:53

KOLIKO SU OPASNA GAZIRANA PIĆA? Nutricionista: Do 2030. svako drugo dete će biti GOJAZNO! Kisela voda takođe RIZIČNA? EVO I ZAŠTO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track