Digestivni sistem je polazna tačka našeg zdravlja i ukoliko on ne funkcioniše kako treba, doći će do domino efekta u čitavom organizmu.

Varenje hrane započinje još u ustima, a sam čin temeljnog žvakanja podstiče lučenje enzima za dalje varenje hrane, kaže nutricionista Dijana Radetić. Za održavanje dobrog zdravlja digestivnog sistema nije potrebno mnogo, a za njegovo poboljšanje tek nekoliko jednostavnih promena.

Birajte namirnice najpribližnije svom izvornom obliku

Današnja ishrana se bazira na proizvodima kojima nedostaju prirodne hranljive materije. Zbog toga je jako važno birati namirnice koje su najpribližnije svom izvornom, prirodnom obliku.

- Za dobro zdravlje sistema za varenje važan je unos biljnih vlakana - svakoga dana unosite sveže i sirovo voće i povrće, kao i mahunarke i integralne žitarice - savetuje naša sagovornica.

Budite fizički aktivni

Čvrsti stomačni mišići obezbeđuju zdrava creva. Jednostavne vežbe za stomačne mišiće imaju pozitivan efekat na crevnu pokretljivost, a što se više budete kretali i pokretljivost creva će biti veća.

poza-most.jpg
Shutterstock 
jačajte trbušne mišićefoto: Shutterstock

Koristite pomoć biljka

Kada osetimo neki stomačni problem, najčešće posežemo za čajem od nane. Šta bi još moglo da pomogne?

- Postoji mnogo biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo, važno je da pronađete onu koja baš vama odgovara. Mnogima je, recimo, omiljeni đumbir, koji skoro trenutno otklanja digestivne probleme. Da li vam je poznato ulje korijandera i list maslačka? Ulje od semena korijandera se u Kini koristi vekovima za regulisanje rada creva - podstiče lučenje crevnih sokova i oslobađa od gasova, dok je list maslačka jedan od najboljih čistača probavnog sistema – objašnjava Dijana Radetić.

limunda-shutterstock-2282513373.jpg
Shutterstock 
đumbir je prijatelj varenjafoto: Shutterstock

Potražite trenutak mira

Veza između između stomaka i glave je neraskidiva, te je psihološki aspekt nezaobilazan, dodaje nutricionista.

- Stres je tihi ubica današnjeg društva i mada ne možemo da ga izbegnemo, možemo da promenimo način na koji reagujemo. Kada smo pod stresom reagujemo borbom, odnosno suočavanjem ili bežanjem od problema, a naš digestivni sistem to trpi. Pronađite svoj način relaksacije da biste ublažili stres, a ujedno i poboljšali digestivno zdravlje - sugeriše.

Ponekad je potrebno iskoristiti pomoć probiotika i enzima

Čak i kada vodite računa o svojoj ishrani mogu da se jave digestivni problemi. Oni mogu da budu izazvani promenom sredine, oskudnim izborom svežeg povrća i voća (u zimskom periodu) ili nekom infekcijom. U tim momentima se nemojte ustezati da posegnete za nekim od probiotika i enzima, savetuje Dijana Radetić.

vlakna-u-hrani-shutterstock-1158660511.jpg
Shutterstock 
vlakna svakog danafoto: Shutterstock

Kako se hraniti zdravo

  • Birajte namirnice najpribližnije svom izvornom obliku
  • Voće i povrće (ono koje je moguće) uvek jedite sirovo
  • Izbegavajte višestruko prerađene proizvode
  • Kada god je to moguće birajte proizvode malih proizvođača, oni će se truditi da kvalitetom izbore svoje mesto na tržištu
  • Čitajte deklaraciju, ako u sastavu proizvoda vidite više od pet sumnjivih sastojaka, ostavite ga na polici
  • Pojednostavite pripremu obroka
  • Sasvim je u redu počastiti se manjim slatkim ili slanim grehom

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.