Usled gubitka elastičnosti vena i arterija, što dodatno usporava protok krvi u organizmu, javlja se oslabljena cirkulacija. Kod proširenih vena, ovi krvni sudovi su i oslabljeni, što dodatno otežava protok krvi natrag ka srcu.

Slab protok krvi može da bude uslovljen genetikom, nedovoljnom fizičkom aktivnošću, što posebno dolazi do izražaja kod osoba koje veći deo svog radnog vremena provode u kancelariji ili rade u stajećem položaju.

Nezdrava ishrana ispunjena mašću koja povećava holesterol, slana jela, svakodnevni stres, cigarete i alkohol dodatno utiču na ovaj problem. I neke druge bolesti mogu da utiču na cirkulaciju, poput oboljenja perifernih arterija. Srećom, postoje biljke koje mogu da poporave oslabljenu cirkulaciju.

Kopriva

Kopriva spada u najkorisnije biljke. Kada bi ljudi shvatili koliko je blagotvorna, sadili bi samo ovu biljku. Kopriva je diuretik i najbolja je kada se koristi za čišćenje organizma i poboljšanje cirkulacije.

kopriva-shutterstock-1968000346.jpg
Shutterstock 
Kopriva je odličan diuretikfoto: Shutterstock

Kora vrbe

Naučna analiza pokazuje da vrbina kora sadrži salicin, hemijsku materiju koja je slična aspirinu. Zbog toga se kora vrbe tradicionalno koristi stotinama godina za ublažavanje upala i različitih bolova. Aktivni sastojak salicin deluje tako što razređuje krv čime se podstiče lakši protok kroz krvne sudove.

Glog

Ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi tako što pozitivno utiče na zdravstveno stanje srčanog mišića, čime se reguliše ritam srca i pospešuje krvotok.

djumbir.jpg
Shutterstock 
đumbir deluje protivupalnofoto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir je antivirusna i protivupalna biljka, pa je odličan i za prehladu, grip i tegobe sa zglobovima. Jedna šolja dnevno čaja od đumbira je odličan način da se poboljša cirkulacija krvi i podigne imunitet.

Simptomi slabe cirkulacije

  • hladne ruke i noge
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • osećaj težine u nogama
  • zujanje u ušima
  • umanjena pažnja
  • ponekad se javlja i modra i plava koža
  • grčevi i bolovi u nogama

Biljni eliksir

Ako imate problem sa cirkulacijom, prirodno rešenje je eliksir od nevena, kantariona, ive, koprive i votke.

Potrebno je:

50 g cveta nevena

100 g žutog kantariona

100 g iva trave

100 gkoprive

1 l jake rakije, loze ili votke

Priprema:

Sve sastojke (sveže ili osušene) iseckajte, napunite staklenu teglu ili flašu i prelijte litrom jake rakije. Treba da odstoji 21 dan uz povremeno mućkanje. Zatim procedite u staklenu flašu. Dva puta dnevno, ujutro i uveče, uzmite po kašiku sirupa. Poboljšanje bi trebalo da osetite posle dve nedelje.

ruzmarin.jpg
Shutterstock 
ruzmarin dodajte u domaće vinofoto: Shutterstock

Vino od ruzmarina

Vino od ruzmarina pomaže kod usporenog protoka krvi, a pravi se na sledeći način. Šaka listova ruzmarina prelije se s litrom domaćeg vina. Mešavina se prelije u staklenu teglu ili staklenu flašu i ostavi da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Osmi dan se procedi i pije po čašicu dnevno pre doručka i ručka.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "OVE BILJKE SADRŽE KVERCITIN, UBLAŽAVAJU ALERGIJU I ČISTE ORGANIZAM" Travar za Kurir: U ovom stanju je najbolje da se konzumiraju