Od svih misterija organizma sindrom nemirnih nogu je sa sigurnošću jedna od najčudnijih.

Taman kada ste uveče završili sa svim obavezama i ispružili se ispred televizora da se odmorite, vaše noge kao da žele da potrče ili zaigraju. I dok svaki delić vašeg bića kaže "smiri se", vi se stalno pomerate, nameštate i vrpoljite. Iako ne tako redak, sindrom nemirnih nogu još uvek je slabo prepoznat i često pogrešno dijagnostikovan.

Smatra se da 2-15 odsto ljudi pati od ovog sindroma

Sindrom nemirnih nogu (restless legs syndrome - RLS) je neurološki poremećaj koji se prvi put pominje u 17. veku, a 1944. godine opisao ga je Karl A. Ekomb. Od tada je poznat pod današnjim nazivom, mada se ponekad navodi i kao Ekbomov sindrom.

stockphotoyoungwomanmassagingherfootwhilesittingonbed1165535413.jpg
Shutterstock 
trnci, gmizanje, bockanje, svrab, trzanje, grčenjefoto: Shutterstock

Karakterišu ga neprijane senzacije u nogama i potreba za njihovim pomeranjem. Senzacije se različito opisuju, pa se pominju trnci, gmizanje, bockanje, svrab, trzanje, grčenje ili čak bolne senzacije koje izazivaju prekomernu potrebu za pomeranjem nogu.

Simptomi se uglavnom javljaju ili pogoršavaju tokom večernjih sati. Kretanje može privremeno da ublaži simptome, kao i masaža i stavljanje hladnih obloga. Iako ne tako redak, sindrom nemirnih nogu još uvek je slabo prepoznat i često pogrešno dijagnostikovan.

Strada i san

Osim neprijanih senzacija u nogama, osobe sa ovim poremećajem vrlo često se žale na otežano uspavljivanje, često buđenje (zbog opisanog nemira) i kasnije teško ponovno uspavljivanje. Kod većine se javlja i periodično pomeranje uglavnom nogu (kod nekih i ruku) tokom spavanja, što remetiti i san partnera.

Zbog toga se bolesnici (a i njihovi partneri) često bude umorni, tokom dana su pospani, a kao poseledica toga suuznemireni i depresivni. Sve zajedno negativno utiče na kvalitet života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

nemirne-noge-shutterstock-2099777647.jpg
Shutterstock 
simptomi se pogršavaju uveče i noćufoto: Shutterstock

Mogući uzroci

Iako je tačan uzrok još uvek nepoznat, smatra se da bi mogao da bude povezan s disfunkcijom takozvanog dopaminergičkog sistema, s obzirom na to da simptomi vrlo dobro reaguju na terapiju agnosticima dopamina. Osim toga, može da se javi iu trudnoći, kao posledica nedostatka gvožđa, folne kiseline, magnezijuma ili oštećenja bubrežne funkcije.

Lečenje

Agonisti dopamina smatraju se terapijom prvog izbora. Uzimaju se u jednoj dozi pre spavanja koja se kroz nekoliko dana postepeno povećeva. U težim oblicima bolesti dodaju se antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi.

Osim primene lekova, vrlo je važna takozvana higijena sna – odlazak na počinak i buđenje uvek u isto vreme, kao i dovoljno sna. Važno je voditi računa i o pravilnoj ishrani, s obzirom na to da određena vrsta hrane i kasni obroci mogu negativno da utiču na kvalitet sna.

grcevi-shutterstock.jpg
Shutterstock 
masaža, istezanje i šetnja mogu da pomognufoto: Shutterstock

Konzumacija alkohola i kofeina pogoršava simptome bolesti, a na isti način mogu da deluju i neki lekovi iz grupe antidepresiva, neuroleptika, beta blokatora i drugi.

Kućno istezanje

Kada osetite potrebu da pomerate noge, počnite da ih trljate ili istežete celom dužinom i ispravite prste na nogama. Ovi voljni pokreti šalju u vaš mozak signale koji poništavaju dejstvo čudnog osećaja svraba kod RSL-a. Druga opcija je da sednete na ivicu kreveta i jako masirate listove na nogama da biste mišićima pružili dublju stimulaciju. Ako ovi tretmani ne umire vase noge, ustanite i idite u žustru šetnju oko kuće ili bar po spavaćoj sobi. Pravite krupne korake i savijajte noge da biste istegli mišiće.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs