Alkalna dijeta za 30 dana po savetu nutricioniste: Kilogrami u minusu, zdravlje u plusu
Bez obzira da li želite da smršate iz zdravstvenih razloga ili samo želite da izgledate lepše, alkalna dijeta je možda prava stvar za vas. Režim ishrane je zasnovan na ideji da namirnice koje konzumiramo mogu da utiču na pH vrednost organizma, a samim tim i na naše zdravlje.
Dijeta se bazira na unosu namirnica koje stvaraju alkalnu sredinu u telu, poput svežeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, dok se izbegavaju kiseline namirnice kao što su meso, prerađena hrana i rafinisani šećeri. Cilj je smanjenje upala, poboljšanje energije, pa čak i prevencija određenih bolesti, kaže nutricionista Branka Mirković.
- Za mesec dana, pored toga što ćete imati 5-8 manje, popravićete kvalitet kože, kose i noktiju, zategnuti mišiće i, što je najvažnije, unaprediti vaše zdravlje. Dijeta je univerzalna i prilagodljiva široj populaciji žena. Ukoliko ste muškarac, a želite da se priključite svojoj lepšoj polovini u borbi za vitak stas, povećajte date količine hrane za 30-50 odsto – navodi Branka Mirković.
Ishrana se zasniva na pretežno alkalnoj hrani, dodaje naša sagovornica. Povrće koje je dozvoljeno je: kelj, kupus, brokoli, karfiol, spanać, blitva, male količine crnog i belog luka, rotkvice, rotkve, bundeva, keleraba, špargle, sve vrste zelenih salata, paprika, paradajz, začinske trave, kao što su peršun, celerov list, majčina dušica, vlašac… Sve vrste voća možete jesti u dozvoljenim količinama.
- Maslinovo ulje i ulje od susama su lekoviti i treba ih koristiti za prelivanje. Sipajte ih uvek u kašičicu, a jedna kafena kašičica sadrži pet grama ulja. Jela solite umereno. Kada je u pitanju termička obrada, idealni su kratkotrajno kuvanje u vodi, na pari ili namirnice pečene u rerni. Zapamtite da povrće mora da bude hrskavo, da se oseća pod zubima. Kod pripreme kupusa i kelja odsecite rebro, jer se ono duže kuva od lišća – savetuje nutricionista.
Jelovnik
Doručak
- Predlog 1: Po 1 kašičicu čija semenki, lanenog semena i mekinja potopite uveče u 1,5 dl kiselog mleka ili jogurta. Ujutru pomešajte sa 2 kašike odleđenih malina, kupina ili borovnica
Predlog 2: dva do tri puta nedeljno: 2 kuvana jaja, kiselo mleko ili 100 g mladog sira i 100 g svežeg povrća
Predlog 3: 2 kašike tunjevine izmešajte sa zelenom salatom
Užina
Tri do četiri sata posle doručka uzmite 150-200 g miks raznog voća ili samo jedno
Ručak
U toku nedelje menjajte proteine:
- Predlog 1: 120 g pilećeg filea
Predlog 2: 100 g junetine od buta (najmanje jednom nedeljno)
Predlog 3: 100 g plave ribe ili 150 g bele morske ribe
Predlog 4: 2 jaja (ako ih niste jeli za doručak)
Predlog 5: 150 g mladog sira
Predlog 6: jedan do dva dana u nedelji neka bude bez mesa; tada jedite 200 g obarenog krompira u ljusci ili 100 g obarenog pasulja ili sočiva
* Koristite 5 g maslinovog ulja za prelivanje
Uz proteine jedite 200 g svežeg povrća kao salatu i 200 g termički obrađenog povrća prelivenog sa po 5 g (kašičica) ulja
Večera (treba jesti najkasnije do 18 časova)
- Predlog 1: tanjir salate, tanjir termički obrađenog povrća i 150 g voća ili 1 banana
Predlog 2: tanjir blitve sa malo krompira i manja pomorandža
Predlog 3: tanjir obarene cvekle i 100 g mladog sira
Predlog 4: tanjir pečene bundeve sa malo cimeta
Predlog 5: tanjir salate sa 100 g sira
Predlog 6: bareni krompir i jedan paradajz
Predlog 7: tanjir brokolija, mladi sir i paradajz
Predlog 8: čorba od bundeve
Predlog 9: tanjir čorbe od raznog povrća
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Da li pacijenti sa transplantiranim organima nasleđuju pamćenje i ličnost davaoca? Naučnici imaju odgovor