Slušaj vest

Doktorka Olga Ličina, klinički nutricionista savetuje kako bi trebalo da izgleda ishrana osoba koje imaju problematičnu kožu i daje primer jelovnika za jedan dan. 

Zbog čega nastaju akne? 

Kod pojave akni, koža postaje masna i nastaju otvoreni i zatvoreni komedoni (mitiseri i bele tačke) na licu, a često i na vratu, ramenima, grudima i leđima. U umerenim i ozbiljnijim slučajevima, koža postaje crvena i pojavljuju se upaljene papule i pustule. Akne mogu izazvati emocionalni stres, biti veoma uporne i mogu dovesti do hiperpigmentacije i/ili trajnih ožiljaka.

Pored svakodnevne nege kože neophodno je promeniti i navike u ishrani. 

Akne nastaju kada se folikuli dlake zapuše usled prekomernog lučenja sebuma i ostataka mrtvih ćelija kože. Bakterije koje žive na koži se gomilaju i mogu potom kolonizovati začepljene folikule, izazivajući papule, pustule, nodule i ciste. Posledica je crvena i upaljena koža.

akne shutterstock_1594629226.jpg
Akne mogu izazvati emocionalni stres, biti veoma uporne Foto: Shutterstock

Faktori koji utiču na nastanak akni:

Koje vrste akni postoje?

  • komedonske akne: Uključuju mitisere i bele tačke
  • upalne akne: Crvene, otečene bubuljice uzrokovane bakterijama
  • cistične akne: Teški oblik akni koji formira duboko ispod kože
  • hormonske akne: Često se pojavljuju oko vilice i brade, a povezane su sa hormonskim promenama

Namirnice koje treba uključiti u ishranu:

  • voće i povrće - bogato je vitaminima i antioksidansima
  • cela zrna žitarice – obezbeđuju vlakna i hranljive materije bez povećanja nivoa šećera u krvi
  • nemasni proteini - kao što su piletina i riba
  • hrana bogata esencijalnim masnoćama - poput omega-3: avokado, orasi, semenke, riba, maslinovo ulje
  • probiotici: nalaze se u jogurtu, kefiru I fermentisanoj hrani I podrška su zdravlju creva
shutterstock_1028139856.jpg
Unosite dosta voća i povrća jerje bogato vitaminima i antioksidansima Foto: Shutterstock

Hrana koju treba izbegavati:

  • Slatkiši, gazirana pića i drugi proizvodi sa visokim sadržajem šećera  - mogu povećati nivo insulina i pogoršati akne
  • Mlečni proizvodi - nije u potpunosti razrešena veza između akni i mlečnih  proizvoda, ali previše laktoze pogoršava inflamaciju kože
  • Hrana sa velikim procentom zasićenih masnoća – crveno meso, brza i pržena hrana, utiču na pogoršanje upale u organizmu i pojačano lučenje masnoće
  • Hrana sa visokim glikemijskim indeksom

Unosite dovoljno vode i namirnica bogatih cinkom

Kako je hidratacija kože jedan od ključnih faktora kod nege kože spolja, tako je ona bitna i iznutra. Hidratacija je neophodna za zdravu kožu, pa se svetuje da dnevno unosite 35 odsto svoje telesne mase.

Kod koje imaju problema sa aknama značajan je i unos cinka. Cink je mineral koji ima ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma i u smanjenju upala. Hrana bogata cinkom, kao što su meso, jaja, mahunarke i semenke, može biti korisna za zdravlje kože i smanjenje akni.

kajgana sa spanaćem shutterstock_1781432426.jpg
Za doručak se preporučuje kajgana sa spanaćem i tostom od celog zrna Foto: Shutterstock

Primer jelovnika za jedan dan

Doručak: kajgana sa spanaćem i tostom od celog zrna

Ručak: Grilovana piletina sa miksom zelenih salata, avokadom i prelivom od maslinovog ulja

Užina: bobičasto voće

Večera: Zelena salata sa tunjevinom

Priredila: Olivera Marković

Izvor: Instagram jedi.zdravo/Zdravlje.Kurir.rs