Slušaj vest

Pravoslavni vernici sutra započinju veliki i najstrožiji post, koji će trajati sve do Vaskrsa, odnosno 48 dana. Duhovna pravila posta, koja podrazumevaju uzdržavanje od loših misli i dela, se podrazumevaju, ali postoje i nutritivna pravila posta koja se jednostavno i lako primenjuju i čuvaju zdravlje. Gde na tom putu najčešće grešimo otkriva nutricionista Branka Mirković.

Nedovoljno raznovrsna ishrana

Jedna od čestih grešaka u ishrani tokom posta je ograničen, oskudan broj namirnica i naročito favorizovanje onih na bazi prostih ugljenih hidrata, što može da dovede do nedostatka određenih nutrijenata.

- Post je pravo vreme za čorbe i potaže od povrća, a odlično će vas okrepiti popodne ili uveče, kada se vratite sa posla. Skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte, a ne zaboravite i na salate. Možete jesti i raznu testeninu s povrćem. Izaberite onu integralnu, dodajte pečurke i uživajte u zdravom obroku - savetuje Branka.

rizoto shutterstock_1873488985.jpg
Posno, a slasno i zdravo Foto: Shutterstock

Koncipirajte svaki obrok tako da je pola tanjira povrće, jedna četvrtina neki od izvora proteina (riba, mahunarke, orašasti plodovi, pečurke), a četvrtina integralne žitarice.

Nedostatk kalcijuma

S obzirom na to da je unos kalcijuma za vreme posta smanjen, dobro je da povremeno, najbolje dva do tri puta nedeljno, jedete sardinu iz konzerve, sugeriše nutricionista. Izgnječite je sa kostima i tako ćete uneti kvalitetan prirodni kalcijum.

Preskakanje mahunarki

Mahunarke su često zanemarene, iako su odličan izvor minerala i vlakana. Spremajte ih na razne načine, dodaje naša sagovornica.

grašak, pasulj shutterstock_2210141629.jpg
Gašak je prirodan izvor serotonina, a pasulj je odličan za zglobove Foto: Shuterrstock

- Zdrave su zasitne i odličan su izvor minerala. Gašak je prirodan izvor serotonina, pasulj pomože da se organizam dobro pročisti, a odličan je i za zglobove.

Zanemarivanje sezonskih namirnica

Mlado povrće s proleća se smatra pravom fitoterepijom. Nežne je strukture i ima dosta tečnosti koja sadrži mnoštvo minerala i vitamina.

- Ako idete jednom nedeljno u nabavku, prvo spremajte ono koje je manje otporno, a to je uglavnom lisnato povrće, spanać, zelje, blitva i razne zelene salate. Otpornije povrće kao što je mladi kupus, tikvice, keleraba i mladi krompirići, mlada šargarepa i zelen za supu, krastavac, spremajte krajem nedelje. Mladi luk, crni i beli, ako pravilno čuvate u frižideru, kao i začinske trave poput peršuna, mirođije, celera, ali i rotkvica možete koristiti cele nedelje - sugeriše nutricionista.

sveza-salata-od-zelenog-lisca-shutterstock-174457319.jpg
Mlado povrće s proleća se smatra pravom fitoterepijom Foto: Shutterstock

Za desert ili međuobrok uzmite voće, a jagode, kad stignu, kupujte za dva, tri dana i dajte im prednost u odnosu na tropsko voće, jer su sezonski plodovi daleko bolji, objašnjava.

Nezdrave užine i obroci "za poneti"

Mnogi tokom posta (i ne samo tada) posežu za pecivima i grickalicama koje nisu najzdraviji izbor, sugeriše naša sagovornica. 

- Umesto toga grickajte orahe, lesnike, bademe, pečeni kikiriki. Sto grama orašastih plodova ima oko 600 kalorija i zato ih jedite umereno. Povremeno mogu da budu odličan obrok "za poneti", a ako dodate i malo suvog voća, imaćete kompletan, veoma ukusan i zdrav obrok bez mnogo pripreme.

Ne zaboravite na razne čajeve i zasladite ih medom - ima vitamine i minerale i smatra se kompletnom i savršenom prirodnom namirnicom, poručuje Branka Mirković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Da li ste probali zelenu dijetu? Nutricionista otkriva plan ishrane za detoksikaciju i vitalnost