Šta jesti ako imate visok krvni pritisak? Nutricionista otkriva 10 odličnih namirnica za zdravlje krvnih sudova
Ukoliko imate problem sa hipertenzijom, nije na odmet da naučite da određenom hranom možete sniziti krvni pritisak. Čak i ukoliko već imate propisanu terapiju veoma je važno da korigujete ishranu, ali i da odvojite vreme za fizičku aktivnost.
Tatjana Popović, health coach i nutricionista, savetuje koje namirnice su korisne za osobve koje imaju hipertenziju, a šta bi od hrane trebalo izbegavati.
Pre svega, neophodno je da smanjite količinu hrane kako biste izbegli prejedanje i time opterećivanje digestivnog trakta.
Šta je povišen krvni pritisak (hipertenzija)?
Povišen krvni pritisak, ili hipertenzija, predstavlja stanje u kojem je pritisak u arterijama stalno povišen, što može uzrokovati oštećenje krvnih sudova i povećati rizik od ozbiljnih bolesti, poput srčanih oboljenja i moždanog udara. Hipertenzija se često razvija polako tokom vremena i može biti rezultat kombinacije genetskih faktora, loših životnih navika i drugih problema opasnih po zdravlje.
Koje namirnice su naročito dobre za visok pritisak?
- Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansima koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska. Osim toga, podržavaju zdravlje srca, te redovno konzumiranje jabuka može doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
- Borovnicepoboljšavaju cirkulaciju, a pored toga su izuzetno bogate vitaminom C i flavonoidima koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska.
- Šargarepe su bogate beta-karotenom i vlaknima, koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i podržavaju zdravlje srca.
- Bademi su odličan izvor magnezijuma i zdravih masti, što ih čini korisnim za kontrolu krvnog pritiska i opšte zdravlje.
- Đumbirima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska smanjenjem nivoa stresa u organizmu.
- Blitva je bogata kalijumom i magnezijumom, što je čini odličnim povrćem za regulaciju krvnog pritiska.
- Nar je bogat antioksidansima i može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja krvnih sudova.
- Banane su odličan izvor kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i doprinosi izbacivanju viška tečnosti iz organizma.
- Sok od cvekle sadrži nitrate koji pomažu u širenju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.
- Brokoli je bogat vitaminom K i vlaknima, što pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska i opštem zdravlju.
Koja vrsta ishrane (dijete) se preporučuje kod osoba sa hipertenzijom?
Preporučuje se ishrana koja se bazira na principima mediteranske dijete, koja uključuje visok unos voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i orašastih plodova, dok je unos crvenog mesa i zasićenih masti minimalan.
Zbog čega je važno unositi kalijum i magnezijum kod visokog pritiska?
Kalijum i magnezijum su ključni minerali za regulaciju krvnog pritiska. Kalijum pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu i smanjenju napetosti u krvnim sudovima, dok magnezijum pomaže u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upala. Oba minerala igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju zdravog krvnog pritiska i smanjenju rizika od hipertenzije.
Pored toga, ukoliko imate povišen krvni pritisak, važno je preduzeti određene korake i izmeniti neke loše navike.
Ograničite upotrebu soli
Preporučena dnevna količina unosa soli je ne više od 2,3 g soli. Preporučujem da običnu kuhinjsku so zamenite nerafinisanom morskom ili himalajskom solju. Industrijski prerađenu hranu u potpunosti isključite iz ishrane jer pored natrijuma sadrži i brojne druge veštačke konzervanse i aditive. U slučaju hipertenzije, veoma je važno da isključite alkohol, industrijski šećer i rafinisane masti (npr. margarin).
Jedite povrće i voće
Preporučujem vam da jedete što više povrća i voća, naročito ono koje sadrži kalijum, jer ovaj mineral snižava krvni pritisak i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma. U ovu grupu spadaju zeleno lisnato povrće, naročito kelj, prokelj, kupus, zatim celer, brokoli, krastavac, paradajz, šargarepa, beli i crveni luk. Od voća jedite narandže, jabuke, banane i borovnice.
Ne preskačite mahunarke
Mahunarke su takođe hrana koja snižava krvni pritisak. Posebno ukoliko ne jedete meso na vašem jelovniku bi trebalo da se nađu pasulj, grašak, leblebija, sočivo, boranija i soja.
Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija definiše kao stanje u kome su obe ili jedna komponenta krvnog pritiska povišene iznad vrednosti koje su označene kao normalne. Pri tome su normalne vrednosti za sistolni krvni pritisak & 140 mmHg, a za dijastolni & 90 mmHg.
Isključite mesne prerađevine
U potpunosti isključite sve prerađevine od mesa kao i masno meso poput svinjetine.
Odaberite integralne žitarice, orašaste plodove i semenke
Trudite se da što manje jedete hleb i druge pekarske prozivode, naročito one koji sadrže gluten (pšenica, raž i ječam). Umesto toga jedite integralne žitarice poput integralnog pirinča, prosa, heljde, amaranta i kinoe. Koštunjavi plodovi koji sadrže magnezijum poput badema i oraha odličan su izbor za užinu, kao i semenke lana, suncokreta i bundeve.
Odaberite odgovarajuće začine
Izbegavajte jake i ljute začine jer podižu krvni pritisak. Salate začinite limunovim sokom, jabukovim sirćetom i začinskim biljem. Od ulja koristite nerafinisano ekstradevičansko maslinovo i laneno ulje, a za kuvanje možete upotrebiti susamovo ulje ili ulje od koštica grožđa. Cimet slobodno stavljajte i u slatka i u slana jela jer sadrži veliku količinu fenola – jedinjenja za koje je dokazano da stabilzuje šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad.
Mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim
Birajte nezaslađene napitke od ovsa, kokosa, badema ili pirinča, koje takođe sadrže kalcijum. Ukoliko ipak jedete mlečne proizvode životinjskog porekla isključite punomasne sireve, punomasno mleko i pavlaku.
Izvor: totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs
5 znakova upozorenja na visok pritisak: Reagujte pre nego što izazove ozbiljnu štetu
Ultra-prerađena hrana povećava rizik od psorijaze: Evo šta pokazuje najnovija studija