NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ovo je ključna navika za održavanje ZDRAVLJA SRCA
Foto: Shutterstock

INTEGRATIVNO ZDRAVLJE

NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ovo je ključna navika za održavanje ZDRAVLJA SRCA

Vesti -

Odavno je poznato da san utiče na gotovo sve što se dešava u našem telu i da je ključna komponenta za dobro psihofizičko stanje, a prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu Scientific Reports, još jedan razlog da posvetite veću pažnju tome kako i koliko spavate jeste i zdravlje vašeg srca

Za svoju studiju o vezi između sna i zdravlja srca, istraživači sa Univerziteta u Južnoj Floridi proučavali su podatke o različitim navikama spavanja 7.000 odraslih Amerikanaca koji su imali redovne preglede srca.

Takođe, učesnici istraživanja su preko noći nosili uređaj pod nazivom aktigrafija, koji prati aktivnost i cikluse spavanja, a svako jutro su izveštavali koliko su bili zadovoljni snom i odmorom prethodne noći i koliko su bili budni tokom dana prethodnog dana.

Rezultati studije su potvrdili da je redovan i kvalitetan san jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja srca, kao i da veliki problemi sa spavanjem (kao što je nedovoljno sna) mogu negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema. - Naši nalazi naglašavaju važnost razmatranja različitih zdravstvenih problema uz navike spavanja, rekla je glavna autorka studije dr Sumi Li, a prenosi Mind Body Green.

Dakle, da biste održali zdravlje srca, obratite pažnju na svoje navike spavanja i obezbedite idealne uslove za kvalitetan odmor svake noći bez svetla, monitora i buke.

Izvor: Mind Body Green/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track