SMRTNOST OD BOLESTI SRCA U PORASTU: Nepravilna ishrana i zagađenje vazduha najčešći uzroci srčanih problema
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

SMRTNOST OD BOLESTI SRCA U PORASTU: Nepravilna ishrana i zagađenje vazduha najčešći uzroci srčanih problema

Vesti -

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti globalno je u porastu i u odnosu na 1990. godinu kada je od tih bolesti preminulo 12,4 miliona ljudi, 2022. godine broj smrtnih slučajeva izazvanih kardiovaskularnim bolestima je porastao na skoro 20 miliona, navodi se u tek objavljenim podacima u Žurnalu Američkog koledža za kardiologiju.

Najveća smrtnost od tih bolesti je u Istočnoj Evropi gde je u prošloj godini na 100.000 stanovnika broj preminulih iznosio čak 553. Istovremeno, od istih zdravstvenih problema najmanje su stradali žitelji Australije, gde je na isti broj stanovnika zabeleženo svega 122,5 smrtnih slučajeva.

Većina smrtnih slučajeva vezanih za kardiovaskularna oboljenja u Istočnoj Evropi, ali i Centralnoj Aziji, Srednjem Istoku i delovima Afrike uzrokovana je visokim gornjim krvnim pritiskom.

Prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje Batut, bolesti srca i krvnih sudova su 2022. bile vodeći uzrok smrti u Srbiji sa učešćem od 47,3% u svim uzrocima smrti i u proseku je 141 osoba dnevno umirala od bolesti srca i krvnih sudova.

Kao najčesći uzrok kardiovaskularnih problema ističe se nepravilna ishrana kao i zagađenost životne sredine.

Inače, među kardiovaskularnim poteškoćama, ishemia, odnosno otežani protok i smanjenje dotoka krvi do srčanog mišica, kao i srčani udar, najčesci su uzroci smrti u svetu kada je reč o bolestima srca.

Srbija je u samom evropskom vrhu po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti.

Prenela: V.N.

Izvor: Žurnal Američkog koledža za kardiologiju/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track