"DOSTA NAM JE EPIDEMIJA I PANDEMIJA POSLE KOVIDA" Lekari o VELIKOM KAŠLJU: Poslušajte SAVETE, deca su NAJUGROŽENIJA (VIDEO)
Foto: Shutterstock

kurir tv

"DOSTA NAM JE EPIDEMIJA I PANDEMIJA POSLE KOVIDA" Lekari o VELIKOM KAŠLJU: Poslušajte SAVETE, deca su NAJUGROŽENIJA (VIDEO)

Vesti -

Kašalj može da bude jednostavno golicanje u grlu, a može da se zadrži i nakon što prehlada prođe.

Više čajeva u ovom periodu neće škoditi, bez obzira da li ste prehlađeni ili niste.

"Najviše obolelih trenutno je na teritoriji Vojvodine i Beograda, gde je registrovano 182 slučaja velikog kašlja, a najviše pogađa decu i tinejdžere", preporučuje sagovornica Kurira.

Deca od desete do devetneste godine su u 72% od svih obolelih.

- Veliki kašalj može da bude naročito ozbiljna bolest kod odojčati, znači male dece, pogotovo u onim prvim mesecima života, kad još nisu vakcinisana, zato što može da se komplikuje i to najčešće komplikuje zapaljenjem pluća, koja može da bude i uzrok smrtnog ishoda, tako da su zato najugroženija deca - rekla je doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog.

02:12

UOČENI NOVI SIMPTOMI KORONE? Doktor Kon OTKRIO da li je došlo do PROMENE virusa (KURIR TELEVIZIJA)

U rizučnoj grupi su i trudnice, kod kojih veliki kašalj može da izazove ozbiljne posladice po bebu.

- Sama infekcija možda ne bi bila toliko opasna za trudnicu koliko potencijalno može da deluje teratogeno na plod, tako da bilo koju vrstu kašlja, suvog ili produktivnog, da ima, svakako treba da se javi svom izabranom lekaru, koji će da napravi procenu da li su potrebne neke dodatne analize i dodatna terapija - savetovala je dr Vesna Ćeriman Krstić, internista -onkolog.

Aerozagađenje ne može da dovede do velikog kašlja

Aerozagađenje može da dovede do toga da imamo smanjenu lokalnu odpornost respiratornih puteva, pa samim tim i pojačanu iritaciju.

Veliki kašalj se prenosi kaplječnim putem, a prvi simptomi nastaju 7 do 10 dana posle infekcije. On vremenom postaje sve teži sa čestim epizodama i napadima zacenjivanja, a jedna od najboljih prevencija je imunizacija.

- Dosta nam je zaista epidemija i pandemija posle COVID-a i previše. Vakcinacija protiv ove bolesti je obavezna - rekao je dr pulmolog Saša Milićević

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:55

APEL: STRAVIČNO STANJE U NOVOM PAZARU: Žene i deca u bolnicama nemaju gde da leže - po dvoje, troje u krevetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track