BRITANSKI NAUČNICI RAZVIJAJU PRVU VAKCINU PROTIV RAKA CREVA: Uticaće na jačanje IMUNITETA i poboljšati stopu preživljavanja
Foto: Shutterstock

revolucionarno

BRITANSKI NAUČNICI RAZVIJAJU PRVU VAKCINU PROTIV RAKA CREVA: Uticaće na jačanje IMUNITETA i poboljšati stopu preživljavanja

Vesti -

Ubod će se u početku koristiti za napad na tumor pre operacije i pomoć u njegovom eliminisanju. Ako uspe, ojačaće imuni sistem kako bi mu pomogao da zaustavi povratak raka creva i poboljša stopu preživljavanja. Naučnici se nadaju se da će vakcina na kraju ukloniti potrebu za operacijom.

- Osećam se kao da smo nadomak nečeg zaista velikog. To će promeniti život jer to potencijalno znači da pacijenti možda neće morati na operaciju - možda će imati samo vakcinu - rekao je dr Toni Dilon, onkolog i glavni istraživač ove studije.

Svest o raku creva, trećem najčešćem obliku raka, porasla je u Britaniji gde se studija i sprovoci, zahvaljujući kampanji TV voditeljke Debore Džejms koja je umrla od ove bolesti 2022. godine kada je imala 40 godina.

Novo ispitivanje biće dostupno za 44 pacijenta u bolnicama širom sveta. Nakon toga će vakcina ili biti licencirana ili će se moći pokrenuti veća ispitivanja kako bi se proširila njena upotreba.

- Gajimo velike nade da će ovo biti uspešno - rekao je dr Dilon.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track